Foto: Shutterstock

EU SPREMA RETROAKTIVNE CARINE KINI: Masovno prevozili automobile preko granice, a sad sve dolazi na naplatu! Crno im se piše

InfoBiz

Kineski proizvođači električnih automobila ubrzano su izvozili svoja vozila u Evropsku uniju pre roka od 5. jula, kada su uvedene nove carine EU, nadajući se da neće morati retroaktivno da plate carine.

Međutim, možda su pogrešno procenili situaciju, jer Evropska komisija planira da na jesen odluči da li će carine biti retroaktivno primenjene od marta.

Kao deo istrage o tome da li su kineski proizvođači automobila dobijali neprikladne subvencije, Evropska komisija je zatražila od carinskih agencija u zemljama članicama EU da prate sve električne automobile proizvedene u Kini od marta, što bi Komisiji dalo fleksibilnost da retroaktivno primeni carine.

Ova taktika ima cilj da obeshrabri kompanije da preplave tržište pre očekivanog povećanja carina, prenosi Politico.

Uprkos tom upozorenju, proizvođači automobila su preuzeli rizik. Nakon što je Komisija u junu najavila više carine nego što se očekivalo, kineski proizvođači automobila su žurno ukrcavali što više vozila na brodove koji su plovili ka EU.

foto: Promo

Broj registracija električnih vozila naglo je porastao u junu, sa više od 202.000 novih vozila koja su dobila prve registarske tablice, u poređenju sa prosekom od 144.000 u aprilu i maju, prema podacima Schmidt Automotive Research.

Kineski proizvođači električnih automobila su u junu držali 12,4 odsto tržišnog udela, u poređenju sa 10,4 odsto u istom periodu prošle godine. Carine, koje su trenutno u obliku bankovnih garancija, već su na snazi, a Komisija će u oktobru zatražiti od zemalja EU da glasaju o njihovom trajnom uvođenju na period od pet godina. Tada će takođe odlučiti da li će ove carine biti retroaktivno primenjene od 7. marta ili od 5. jula, potvrdila je Komisija. Iako sva vozila proizvedena u inostranstvu već imaju carinu od deset odsto, nove carine će za neke kineske proizvođače iznositi kombinovano 48 procenata na njihova električna vozila.

foto: Ana Paunković

Uprkos višoj ceni, kineski brendovi i dalje mogu da ostvaruju profit na evropskom tržištu zahvaljujući niskim domaćim troškovima proizvodnje.

Peking se nada da će pronaći rešenje sa Briselom kako bi se u potpunosti izbegle carine. Do sada, ti pregovori nisu išli dobro, jer kineska strana ne želi da prizna stav EU da nepravedno subvencioniše sektor kroz čitav lanac proizvodnje, od prerade litijuma do transporta.

Istovremeno, kineske izvozne asocijacije tvrde da EU gubi svoju privlačnost kao destinacija za investicije.

BiznisKurir/Biznis.rs