Foto: Shutterstock

OVO NI U LUDILU NE VADITE IZ MORA: Neko skuplja iz zabave, a može da vas košta gotovo 2.000 €! Neki turisti već 'popili' kaznu

Novčanik

Policija u Istri je prošlog vikenda imala pune ruke posla sa neobaveštenim i pomalo bahatim turistima. Naime, policija je prekršajno sankcionisala dvojicu muškaraca koji su iz mora izvadili mrtve jedinke plemenite periske (Pinna nobilis).

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa, te je zabranjeno namerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja u kojima se razmnožavaju ili odmaraju, držanje, prevoz, prodaja, razmena kao i nuđenje na prodaju ili razmenu živih ili mrtvih jedinki.

foto: Shutterstock

Policijska uprava Istra je saopštila da je Umaška policija 4. avgusta oko 14 časova na plaži kod Ulice Moela zatekla 50-godišnjeg austrijskog državljanina koji je iz mora izvadio tri ljušture školjke, a Stanice pomorske i aerodromske policije Pula-Pola istoga dana oko 16 časova u kampu na području Rovinja zatekla je 42-godišnjeg državljanina Holandije koji je iz mora izvadio dve ljušture školjke plemenita periska.

Kako se radi o strogo zaštićenim vrstama čiji je izlov i posedovanje zabranjeno, protiv oba muškarca je na nadležnim sudovima pokrenut prekršajni postupak te su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 1.800 evra.

Ako nađete ljušturu ove školjke bilo gde na hrvatskom primorju, ni slučajno je nemojte vaditi iz mora.

BiznisKurir/Telegraf Biznis