Foto: Shutterstock, Ilustracija

HRVATI SE HVATAJU ZA GLAVU ZBOG OVIH REZULTATA: Turizam znatno oslabio u odnosu na prošlu godinu - Sve veći problem za gazde!

InfoBiz

Hrvatsku je u julu posetilo 4,67 miliona turista ili tri odsto manje nego prošle godine, ali je broj noćenja bio isti, odnosno 29,45 miliona, istakla je Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

I pored nešto nižih brojeva dolazaka turista u julu, ukupno je u prvih sedam meseci ove godine ostvareno tri odsto ili skoro 12 miliona više, a ostvarili su i jedan odsto više noćenja ili 54,7 miliona.

Od toga je najviše, odnosno 54,7 miliona, zabeleženo na Jadranu, što je za jedan odsto više nego od januara do jula 2023. godine, dok je na kontinentalnom delu, sa 1,5 miliona noćenja, zabeležen rast od šest odsto, kao i u Gradu Zagrebu sa 1,4 miliona noćenja, pišu Financije.hr.

foto: Shutterstock

- Dobre rezultate pokazuje i saobraćaj, gde imamo deset odsto rasta u drumskom saobraćaju i aerodromima, a četiri odsto u pomorskom. Turistički promet u julu je takođe praktično na nivou prošlogodišnjeg, ali naš cilj nije povećanje turističkog prometa u letnjim mesecima, već u predsezoni, kao i postsezoni, što se i ostvaruje. Izuzetno nam je važno da odlične turističke rezultate prate i finansijski pokazatelji, jer je početkom godine ispostavljeno 5,9 odsto više računa nego u istom periodu prošle godine, a samo u julu izdato je 3,7 odsto više faktura - rekao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je da za jul „nema govora o bilo kakvom neuspehu sezone“ i da su to „veoma dobri rezultati, u skladu sa očekivanjima“.

On je istakao i da turizam svake godine beleži sve veću stopu rasta novih kapaciteta, posebno u porodičnom smeštaju, na šta dodaje da samo u komercijalnom delu tog segmenta ove godine ima više od 22.000 novih kreveta, ali i oko 27.000 novih kreveta u nekomercijalnom smeštaju.

HTZ naglašava da je u prvih pet dana avgusta došlo 842.300 turista, ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine.

BiznisKurir/Biznis.rs