Foto: Profimedia

KROZ OVAJ SRPSKI GRAD TEČE 'ZLATNA REKA': Ovaj žuti metal može svako da nađe i uzme, a nalazi se na svega 2 sata od Beograda

InfoBiz

Za one kojima su klasični obilasci naše zemlje pomalo dosadili, dobra vest je da ima još toga da se istraži, i to na malo drugačiji način.

Pored dobro poznatih lokaliteta i turistički propraćenih destinacija, Kučevo ima nekoliko potpuno jedinstvenih, originalnih, a ništa manje zabavnih atrakcija koje možete videti (i doživeti) jedino ako posetite ovaj kraj

Legenda kaže da se Kučevo u davnoj prošlosti zvalo Starozlatija. O tome je još u XIX veku pisao slavni putopisac Feliks Kanic, a to je najverovatnije i početak priče o neraskidivoj vezi ovog kraja i zlata.

Da je ovaj kraj bogat zlatom znalo se odvajkada. Iz ovdašnjih reka i rudnika dragoceni žuti metal u prošlosti su vadili svi – od starih Rimljana, preko srpskih srednjovekovnih vladara, pa sve do dinastije Karađorđević i novijih vremena. Lokalna legenda kaže da su i Jason i argonauti zlatno runo tražili upravo u predelima oko Kučeva.

foto: Profimedia

Iako ovo možda i jeste samo priča, da u Peku ima zlata neosporna je činjenica. Zbog toga Kučevo ponekad zovu i gradom u zlatnoj dolini, a novinari su mu u novije vreme nadenuli i nešto zvučniji nadimak – srpski Eldorado!

U Kučevu su ponosni na ovu tradiciju, a od zaborava čuvaju i drevnu metodu dobijanja zlata ispiranjem zlatonosnog rečnog peska pomoću ispitaka i prališta. A znate šta je najbolje od svega. U tome i sami možete da se okušate, piše istorijskizabavnik.rs.

Iako tajnu ovog uzbudljivog zanata u Kučevu danas zna tek nekoliko porodica koje znanje prenose „s kolena na koleno“, u okviru manifestacije „Homoljski motivi“ 1. juna 2024. za posetioce se vršilo demonstriranje ispiranja zlata ispitakom – na isti način kako se to radilo i u dalekoj prošlosti.

BiznisKurir/CityMagazine