Foto: Shutterstock

SEVDAH LETO

SMEŠTAJ U OVOM DELU SRBIJE KOŠTA SAMO 1.000 DINARA Cene hrane i pića su bagatela, a turisti masovno dolaze sa svih strana

Novčanik

Letnji odmor u Srbiji za četvoročlanu porodicu može biti mnogo jeftiniji nego na moru, a naročito u turističkim mestima na jugu Srbije, poznatim po gostoprimstvu i gurmanluku, gde noćenje košta već od 1.000 dinara po osobi, dok ručak u restoranu za četvoro staje od 2.000 dinara pa naviše.

Jug Srbije je bogat netaknutom prirodom i istorijom, delovi gradova i varošica popločani su kaldrmom i u njima se i danas oseća orijentalni duh. Tu su planine, banje, reke i jezera, gde tokom leta nema gde igla da padne zbog velikog broja turista. Đavolja varoš, Caričin grad, Vlasinsko jezero, Sijarinska, Kuršumlijska ili Prolom banja samo su neke od lokacija koje turisti obožavaju.

Nišfoto: Shutterstock

Jug leži u zagrljaju Nišave i Južne Morave i bogat je šumama, ali i vodama, pa se većina turista koja krene put Grčke tokom leta odmara u ovim krajevima, gde slobodno vreme koriste za brčkanje na rečnim obalama, jezerima ili pak bazenima i akva-parkovima.

Vlasotince, Nešićev kejfoto: Shutterstock

Vlasotince i Vlasina

Noćenje 1.500 dinara

Vlasotince i Vlasinsko jezero su dva lokaliteta koja privlače turiste pre svega zbog prirodnih lepota reke Vlasine i veštačkog jezera, koje je tokom leta omiljeno kupalište meštana i stranaca.

Vlasinsko jezerofoto: Shutterstock

Noćenje u sobama u Vlasotincu i na Vlasini košta već od 1.500 dinara, a ukoliko četvoročlana porodica pored jezera želi da iznajmi vikendicu, taj užitak po danu će platiti 15 evra, dok im za hotel treba od 30 do 40. Cene u ugostiteljskim objektima na jezeru su nešto više nego u gradu, te dvoje odraslih na Vlasinskom jezeru može da ruča za 3.000 dinara, dok u gradu cela porodica može da jede za 2.000.

Cene prenoćišta duž južne pruge nešto su povoljnije, pa se noćenje može naći već od 1.000 do 1.500 dinara po osobi, koliko košta u privatnom smeštaju u Sijarinskoj banji, do preko 11.000 dinara, koliko iznosi hotel u banjama.

Sijarinska Banjafoto: Printscreen Youtube

Leskovac

Sinonim za gurmanluk

Kad se kaže Leskovac, mnogima prvo na pamet padnu roštilj, paprika i ajvar. Dobra hrana, gostoprimstvo i gurmalnuk su sinonimi za Leskovac.

Grad leži među planinama Radan, Pasjača, Goljak, Kukavica, Čemernik, Babička gora, Seličevice i Suva planina. Posetioci obavezno obilaze Skobaljić grad na vrhu Kukavice, na levoj obali kanjona reke Vučjanke, koji je proglašen za kulturno dobro. Pored gradskog bazena, u okolini Leskovca postoji i akva-park Doljevac, gde leti dolaze porodice s decom, a ulaznica košta 450 dinara za odrasle i 350 za decu. Ukoliko želite da prenoćite u Leskovcu, to će vas koštati od 2.500 dinara pa naviše.

Turisti koji poznaju južnjake znaju da oni uživaju u hrani, pa često turistima vole da pokažu svoje specijalitete.

Vranjefoto: Shutterstock

Niš

Smeštaj od 2.500 dinara

Niš je najveći grad na jugu Srbije i u njemu se nalaze sačuvani ostaci mnogih arhitektonskih dostignuća iz različitih doba. Turisti mogu da obiđu Nišku tvrđavu, Narodni muzej i muzej Niša, Galeriju Sinagogu, Bali-begovu džamiju i zgradu Banovine u neposrednoj blizini glavnog ulaza u Tvrđavu. Prva asocijacija na Niš mnogima je i Ćele-kula. Ulaz za odrasle košta 300 dinara, dok je za đake, studente i penzionere 250.

Niška tvrđavafoto: Shutterstock

Ukoliko želite da prespavate u apartmanu, to će vas koštati 2.500 dinara, dok obrok za odrasle u restoranu može da se nađe od 500 dinara pa naviše. Ljubitelji bazena na raspolaganju imaju gradski bazen Čair, gde ulaznica za odrasle košta 300 dinara, a za decu do sedam godina 100, dok penzioneri plaćaju 150 dinara.

Svaki restoran ima poznata južnjačka jela, a obrok za celu porodicu u Vlasotincu, na primer, može da košta od 2.000 dinara, dok je ručak na poznatijim turističkim lokacijama od 3.000 pa naviše.

Vranje

Poznato po sevdahu i kaldrmi

Vranje je simbol južne Srbije i grad u kome vreme kao da je stalo. Čuven je po svojoj kaldrmi, uskim sokacima, trubačima i sevdahu. Vranjanci vole da uživaju u iću, piću i muzici i turistima vole da prenesu taj vranjanski duh. Noćenje u ovom gradu može da se nađe već od 2.300 dinara u apartmanima, a cene hrane u kafanama su niže nego u prestonici.

Vranjefoto: Shutterstock

U ovom gradu je često posećena zgrada Načelstva na Trgu republike, značajno kulturno dobro, građeno 1908. godine, koje su rušili i Bugari i Turci, ali je obnavljano. Turisti u ovom kraju obavezno obilaze i Vražji kamen, koji je na samoj granici sa Severnom Makedonijom i Bugarskom. Stene se ovde izvijaju iz zemlje ka nebu i podsećaju na Đavolju varoš.

U koji god grad ili mesto da svratite duž "južne pruge", moći ćete da vidite kulturne znamenitosti, čaršije, planine i čiste reke. Ukratko, za svakog ponešto, a o tome više u nastavku teksta.

Banje južne Srbije

Jug naše zemlje bogat je i banjama, među kojima su Bujanovačka, Vranjska, Novopazarska, Sijarinska, Kuršumlijska, Prolom, Lukovska i Niška banja, koja se nalazi na 10 km od Niša, na magistralnom putu ka Sofiji, i jedna je od najtoplijih. Ima pet izvora lekovite vode s temperaturom od 36 do 38 stepeni, a noćenje u smeštaju, u zavisnosti od toga da li je apartman ili hotel, košta od 3.000 do 12.000 dinara.

Prolom Banjafoto: Shutterstock

Novi Pazar

Čuven po mantijama i ćevapima

Najpoznatiji kutak Novog Pazara je Stara čaršija, koja leži na desnoj obali reke Raške. Novi Pazar je bogat značajnim kulturnim spomenicima još iz perioda Osmanlija, a među su Altun-alem džamija, Arap džamija i Stari Isa-begov hamam. Centar grada krasi čuvena Novopazarska tvrđava, koju je u 15. veku podigao Isa-beg Isahović prilikom osnivanja grada. Turisti koji posećuju Novi Pazar obavezno probaju i čuveni specijalitet mantije i nadaleko poznat novopazarski ćevap. Noćenje može da se nađe već od 2.300 dinara.

Novi Pazarfoto: Shutterstock

Među jeftinijim banjama je Sijarinska, gde prenoćište u privatnom smeštaju košta od 1.000 do 1.500 dinara po osobi, u zavisnosti od toga u kom periodu ste tamo, dok deca ne plaćaju. Banja se nalazi na obalama Jablanice i padinama planine Goljak. Ima čak 26 izvora.

Turistički biseri južne Srbije

  • Caričin grad
  • Đavolja varoš
  • Stara planina
  • Suva planina
  • Vlasinsko jezero
  • Bovansko jezero
  • manastir Gradac
  • manastiri Nova i Stara Pavlica
  • manastir Svetog Jovana
  • manastir Prohor Pčinjski
  • manastir Đunis
  • Rosomački lonci, kanjon Rosomace, nedaleko od Pirota
  • Jelašnička klisura
foto: Shutterstock

Jedna od najposećenijih je i Prolom Banja, bogata i kulturno-istorijskim spomenicima.

Specijaliteti na jugu

  • ajvar
  • sprža
  • leskovačka pljeskavica
  • novopazarski i leskovački ćevap
  • trljana salata
  • sarma
  • pasulj
  • banica (vlasotinačka pita)
  • propeć (vranjska pita)
foto: Tanjug

Prenoćište u apartmanima ovde košta od 3.500 dinara, dok hotel iznosi od 11.000 dinara. Posetioci obavezno obilaze i čuvenu Đavolju varoš.