Foto: Shutterstock

NA OVOJ SRPSKOJ PLANINI IMA ZLATA ZA POLA EVROPE: Australijski kopači udarili u zlatnu žicu - Veliki potencijal na globalnom nivou

InfoBiz

Australijska kompanija Strickland Metals, koja je u aprilu obelodanila da kupuje projekat zlata Rogozna u Srbiji za 37 miliona dolara, objavila je da je početkom jula završila akviziciju ovog nalazišta koje krije oko 170 tona zlatnog ekvivalenta, a već krajem meseca naišli su na zlatnu žicu. Strickland Metals je pre nekoliko dana objavio obećavajuće preliminarne rezultate istraživanja koji ukazuju na značajnu geološku anomaliju u mestu Obradov Potok.

Identifikovana anomalija, koja počinje otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu, mogla bi da signalizira prisustvo ekstenzivne mineralizacije, koja se poklapa sa geohemijskim znacima zlata i drugih minerala u uzorcima zemljišta, preneli su australijski mediji.

Sa četiri bušaće platforme koje aktivno rade na lokaciji i početnim analizama koje se očekuju uskoro, kompanija predviđa potencijalno otkriće novog ležišta, navodi Brizbejn tajms.

foto: Shutterstock

Ciljno područje Obradov Potok nalazi se dva kilometra zapadno od Gradine kod Novog Pazara, poznatog ležišta sa sličnim geofizičkim anomalijama.

Generalni direktor Strickland Metals-a Pol Lerpinije izjavio je da je "sjajno dobiti tako obećavajuće rane rezultate istraživanja u Obradovom Potoku".

Geofizička istraživanja u koje su Australijanci uključili četiri dijamantske bušilice počela su na Zlatnom Kamenu, podrazumevala su četiri bušotine širom područja Šanac, Medenovac i Bakarni kanjon jug, a sada se, s obzirom na novo otkriće, ubrzano nastavlja rad na širem projektnom području Rogozne. Bušenja su planirana i tokom naredne godine. Do danas, više od 60 miliona dolara uloženo u istraživanje i tehničke radove na lokaciji, što je, pored zlata, rezultiralo i pretpostavljenim resursom od 200.000 tona bakra i 360.000 tona cinka.

foto: Shutterstock

Izvršni direktor australijske kompanije Endru Brej izjavio je da Rogozna ima potencijal da preraste u jedno od najvećih nerazvijenih nalazišta zlata na globalnom nivou (sa značajnim udelom bakra i cinka).

Još 2009. godine domaći mediji su prenosili da stručnjaci iz nekoliko stranih kompanija, koji su istraživali oblast Novog Pazara, tvrde da cela planina Rogozna leži na bakru, srebru i zlatu i da plemenitih metala tamo ima za pola Evrope. Strickland Metals Limited je australijski gigant koji se bavi otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Projekat Rogozna kupio je od Betoota Holdings Ltd, vlasnika kompanije Zlatna Reka Resources koja je prethodno posedovala nalazište.

BiznisKurir/eKapija