Foto: Shutterstock

velika šteta

OVE STVARI OBAVEZNO IZBACITE IZ AUTA KAD IZLAZITE: Nema ko ih nije bar jednom ostavio leti i zbog toga se grdno pokajao!

InfoBiz

Tokom letnih vrućina lekari obično savetuju da izbegavate izlaženje iz kuće bez preke potrebe kada su visoke temperature te da se redovno hidrirate i nanosite kremu sa zaštitnim faktorima. Međutim, manje poznato je da i neke lične predmete trebate zaštititi od sunca.

Mnogi ljudi izbegavaju šetnje i boravak na otvorenom tokom letnjih vrućina te koriste automobile i druge načine prevoza, ali i u tom slučaju moraju biti oprezni. Naime, ostavljanje nekih ličnih stvari za vreme visokih temperatura u automobilu može vam kasnije naštetiti.

Lekovi

Prvo, lekovi su nešto što bi uvek prvo trebalo ukloniti iz automobila, jer uobičajeni lekovi imaju ograničenje toplote, uključujući paracetamol koji ima ograničenje od 25 stepeni. Ako ga ostavite u automobilu, toplota bi mogla uticati na lek i učiniti ga beskorisnim.

Američki centar za kontrolu bolesti otkrio je da samo sat vremena na 26 stepeni može dovesti do toga da temperatura u vašem autu dosegne čak 50 stepeni. Uvek je najbolje proveriti etikete na lekovima kako biste videli postoje li ograničenja.

foto: Shutterstock

Flaširana voda

Iako je važno održavati hidrataciju na suncu, važno je da nikada ne ostavljate svoje plastične boce u autu. Dehidracija može biti opasna i može uticati na vašu vožnju, ali uvek bi trebalo da uklonite korišćene plastične boce.

Toplota u vašem vozilu može uzrokovati prodiranje hemikalija poput spoja polietilen tereftalata (PET) u vodu. U vezi s tim ispijanja tople flaširane vode može nositi skrivene zdravstvene rizike, kojih mnogi od nas nisu svesni. Mogli biste imati probleme sa želucem, mučninu, bol u stomaku, glavobolje, vrtoglavice te probleme s hormonima.

foto: Printscreen YouTube Audacy

Krema za sunčanje

Kao i voda, krema za sunčanje je stvar koju morate imati sa sobom tokom toplotnog talasa, ali je važno da je ne ostavljate u automobilu jer se može pregrejati i izgubiti svoju delotvornost, slično kao i lekovi. Toplota bi takođe mogla uzrokovati širenje boce i uzrokovati nakupljanje pritiska što bi rezultiralo eksplozijom boce.

BiznisKurir/Direktno