Foto: Shutterstock, Ilustracija

ZVEZDARA DOBIJA NOVU JAVNU GARAŽU: Umesto predviđene zgrade niče novo parkiralište sa gotovo 500 mesta - Svi oduševljeni!

Nekretnine

Podzemno-nadzemna višeetažna javna garaža biće sagrađena između Dalmatinske i Ulice vojvode Brane na mestu gde se godinama nalazi napušteno gradilište – započeta, a nikad završena stambena višespratnica.

Ona bi trebalo da bude porušena kako bi na toj zvezdarskoj lokaciji bilo sagrađeno parkiralište od oko 490 mesta, odnosno oko 58 parking-mesta po etaži.

Planirane su četiri podzemne etaže u odnosu na Ulicu vojvode Brane i najmanje dva ulaza i izlaza u garažu iz te i iz Dalmatinske ulice, samo su neki detalji iz elaborata za rani javni uvid izmena plana detaljne regulacije (PDR) blokova uz Ulicu Dimitrija Tucovića – za blok između Dalmatinske, Vojvode Brane i Lazara Dokića površine oko 1,3 hektara

Izmene i dopune tog PDR-a inicirala je opština Zvezdara koja je predložila prenamenu površine za stanovanje u površinu namenjenu javnoj garaži. Još krajem prošle godine opština je obavestila komšije tako što im je u sandučiće ubacila flajere na kojima je pisalo da je "višegodišnji problem nedovršenog i nebezbednog objekta u blizini škole između Dalmatinske i Vojvode Brane počeo da se rešava".

foto: ORF

Ona se tada pozvala na inicijativu građana – peticiju koju je, kako je navela, potpisalo više od hiljadu stanovnika tog kraja. Potom je tadašnji Privremeni organ Beograda doneo odluku o izmeni planskog dokumenta za taj zvezdarski blok.

- S obzirom na to da objekat nije priveden nameni niti završen i nema krov nad velikim delom svoje površine, a gradilište je napušteno u fazi grubih građevinskih radova pre oko dve decenije, trenutno stanje je poprilično loše, nebezbedno i estetski neprihvatljivo. Parcela je obrasla samoniklim stablima i šibljem i nema nikakvu funkciju, već predstavlja problem i potencijalnu opasnost po stanovništvo, posebno mlađeg i školskog uzrasta, imajući u vidu neposrednu blizinu Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" – navedeno je u elaboratu za rani javni uvid u kojem se dodaje i to da je parcela koja je namenjena izgradnji javne garaže "pod teretom uklanjanja postojećeg objekta značajnog gabarita i volumena, kao i rešavanja pravno-imovinske problematike, usled prelaska iz površina ostalih namena u površine javne namene.

Samo rušenje nedovršene zgrade je manji problem, doduše košta i pitanje je na čiji teret će ono pasti, od rešavanja imovinskog statusa te lokacije, odnosno, između ostalog, utvrđivanja da li je investitor izmirio naknadu (doprinos) za uređivanje građevinskog zemljišta i da li po tom osnovu duguje gradu budući da objekat nije završen niti useljen.

Sve to može da uspori podizanje javnog parkirališta na Zvezdari.

Uslov za njegovu realizaciju je usvajanje plana koji je naručila i finansiraće ga Služba glavnog gradskog urbaniste, dok je izrada poverena Urbanističkom zavodu Beograda.

BiznisKurir/eKapija