Foto: Printscreen/RTS

NEMA SRBINA KOJI OVO NIJE KORISTIO, A DRAGAN GA SAD RUČNO IZRAĐUJE: Veliki broj poklonio, a oni koji plate ne pitaju koliko košta!

Moj biznis

Čačanin Dragan Aleksandrić (75) već godinama iz hobija izrađuje makete lampeka za pečenje rakije. Mini lampek je oko 10 puta manji od originalnog, ali su svi delovi originalni i imaju funkciju pravog kazana.

Do sada ih je izradio oko 30, a najveći deo je poklonio. Iako postoji intreresovanje za obimniju proizvodnju Dragan se na taj korak nije usudio jer je do sada prodao svega nekoliko primeraka. Kaže da izrada ovog neobičnog suvenira nije nimalo jeftina, a za svaki mu je potrebno dva dana posla.

Lampeci od bakra i pocinkovanog lima, koji više liče na umetničko delo, ipak su stigli do retkih ljubitelja rakije i vlasnika destilerija.

foto: Denis Čeković

- Najveći deo izrađenih maketa sam poklonio, nosio prijateljima i rodbini na slave, poklanjao prijateljima za otvaranje kafića i restorana. Jedan manji broj su sin i ćerka odneli prijateljima u inostranstvo USA i Kanadu, tamo i postoji najveće interesovanje za ovaj nazovi suvenir, ali je problem slati ga na tolike daljine – kaže Dragan, nekadašnji alatničar vojne fabrike u Čačku.

Iskustvo stečeno u metalskoj industriji njemu je pomoglo da napravi specijalne alate bez koji lampek ne bi mogao da napravi sa preciznošću i funkcionalnošću kakve ima.

- U izradi se koriste pravi bakar i pocinkovani lim. Sve je ručni rad, ako ne računamo mašinsko sečenje. Takođe, za obradu bakarnih delova sam najpre morao izraditi alate neophodne za izvlačenje i savijanje ovog metala. Dakle, sve su to procedure i postupci koji utiču da lampek ima vrednost – kaže sagovornik ističući da je nekoliko primeraka prodao neznatno ispod realne cene, budući da ovakvi rariteti u svetu koštaju i do par stotina evra.

SAMO ZA DUBLJI DŽEP

Osnovni preduslov da bi se neki predmet mogao nazvati suvenirom je da on bude jeftin i da je dostupan svima. Sa Draganovim lampekom to nije slučaj, jer je ovaj Čačanin želeo da napravi maketu potpuno vernu originalu, ne štedeći materijal ni uloženi rad.

- Ljudi koji su kupovali lampeke nisu ni pitali za cenu. Ovi drugi kojima sam ih poklanjao ih u svojim domovima ili poslovnom prostoru drže na posebno uočljivom mestu, što znači da im se dopada, a meni je to najveća satisfakcija i po tome merim vrednost svog rada – kaže skromno majstor Dragan.

Njegova maketa sadrži 70 delova i ne postoji mogućnost da se ona ošteti ili razbije.

Njegove lampeke su kupovali su ljubitelji rakije i kolekcionari. Činjenica da je minijaturni kazan na pečenje rakije izrađen u Čačku, gradu iz koga je vrhunska šljivovica upisana na UNESCO-vu listu nematerijalnog nasleđa Srbije, nije uticala na cenu.

foto: Denis Čeković

Dragan kaže da će i dalje nastaviti da se bavi ovim hobijem, naročito jer su svi suveniri koje je do sada izradio našli svoje vlasnike. O serijskoj proizvodnji ne razmišlja jer je “veselu mašinu” nemoguće izraditi serijski, budući da se veći deo posla radi ručno. Njegovi radovi krase vitrine nekoliko restorana u kojima se toči vrhunska rakija. Kazan je napravljen potpuno autentično, pa ukoliko bi se potpalila vatra pod kominom, iz tabarke bi potekla rakija.

Nekoliko primeraka ovog neobičnog suvenira će uskoro naći svoje vlasnike u Republici Srpskoj, krasiće police par viđenijih proizvođača voćnih rakija. Kaže da je otvoren za saradnju sa distributerima, a bi bio presrećan kada bi se njegova maketa lampeka našna na listi suvenira autentičnih za ovaj kraj u kojem se tradicionalno proizvode rakije vrhunskog kvaliteta.