Foto: Shutterstock

KO SE DOSETI OVO DA SKUPLJA MOŽE PO KILOGRAMU DA ZARADI I DO 75 €: Ima samo 1 stvar na koju morate da pazite - kazne su OGROMNE

Novčanik

Branje pečuraka u Švarcvaldu u Nemačkoj trenutno je popularnije nego ikada pre. Ali, budite oprezni, jer u određenim slučajevima postoji opasnost od kazne koja može iznositi do 2.500 evra.

Branje pečuraka u Švarcvaldu trenutno se posebno isplati ljubiteljima iz ove regije. Međutim, pod određenim uslovima to može rezultirati visokom novčanom kaznom. Stoga treba imati na umu nekoliko stvari.

Ni riba, ni meso, ali ni povrće

Teško da bilo koja druga hrana ovako deli naciju na dva tabora. Neki ih vole, drugi ih duboko mrze: govorimo o pečurkama. Posebno gljive, vrganji i lisičarke iznova završe na tanjiru mnogih ljubitelja.

Iako se one u supermarketima često nude kao povrće, s botaničkog gledišta one se ne smatraju jednim od njih. Prema Saveznom centru za prehranu, pečurke s florom i faunom čine svoje vlastito carstvo pod imenom Funga.

foto: Shutterstock

Nadalje, vrlo malo ljudi zna da se sama prava gljiva ne može kupiti u trgovinama. Prava, cela gljiva čak se i ne prodaje, niti jede.

Jedan kilogram po osobi

Međutim, sveže gljive često su skupe za kupovinu. Zavisno od sorte, kilogram može stajati između 25 i 75 evra. Ako ne želite da pribegnete jeftinijim verzijama u konzervi, postoji još jedna jeftina alternativa u zemlji. Gljive su divne za branje u Švarcvaldu. Trenutno tamo ima dosta lisičarki za berbu.

Svako ko misli da gljivama može napuniti džepove ili ga čak pretvoriti u unosan posao, neka dobro razmisli. Državni zakon o šumama jasno kaže da šumske gljive mogu da se skupljaju samo za ličnu upotrebu.

Orijentisana vrednost za to je jedan kilogram po osobi. Ako prekoračite ovaj iznos i budete uhvaćeni, bićete kažnjeni visokom kaznom do 2.500 evra, pišu nemački mediji.

BiznisKurir/Fenix-magazin