Foto: Promo

Atlantic Grupa

SNAŽAN RAST PRIHODA OD PRODAJE I PROFITABILNOSTI: Polovinu godine obeležava uspešna integracija Adriatic Strauss-a

InfoBiz
> 11:59h

Atlantic Grupa je u prvoj polovini 2024. godine zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 512,5 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 11,5 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 29,2 odsto na 57,4 miliona evra, dok je neto dobit porasla 16,5 odsto i iznosi 24,4 miliona evra.

- Atlantic Grupa nastavlja da ostvaruje odlične poslovne rezultate, pri čemu je rast profitabilnosti nadmašio snažan rast prodaje u gotovo svim poslovnim i distributivnim područjima. Uprkos rastu cena kakaa i sirove kafe, većim ulaganjima u zaposlene i marketinške aktivnosti, prodajni rezultati omogućili su snažan rast profitabilnosti. Akvizicija društva Strauss Adriatic obeležila je ovu godinu, a napredak integracije u Atlantic Grupu još jednom dokazuje kompanijsko iskustvo u akvizicijama i postakvizicijskim sinergijama. Posebno nas raduju nagrade za ESG lidera u Sloveniji i Srbiji, koje još jednom potvrđuju našu predanost održivom razvoju. Nastavljamo s intenzivnim kapitalnim ulaganjima i inovacijama, a posebno mesto zauzima lansiranje Argete Meatless i Boom Box smoothija i krekera. Ostajemo fokusirani na dalji uspeh i održivi rast u narednom periodu - istakao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Kafa, Pića i Delikatesni namazi prednjače u rastu

Najveći rast ostvarila su Strateška poslovna područja (SPP) Kafa (19,2 odsto), Pića (10,2 odsto) i Delikatesni namazi (10,1 odsto). Kafa kao najveća pojedinačna kategorija učestvuje u ukupnom prihodu s 21,8 odsto. U distribuciji prednjače Strateško distributivno područje (SDP) Severna Makedonija s rastom od 12,4 odsto i Hrvatska s rastom od 9,3 odsto. U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe sopstveni brendovi čine 63,2 odsto, apotekarsko poslovanje 9,0 odsto, dok principalski brendovi učestvuju s 27,8 odsto prihoda od prodaje.

Ključna poslovna dostignuća

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2024. godine ostvarila nekoliko ključnih poslovnih dostignuća. Zaključena je akvizicija Strauss Adriatica, čime su brendovi Doncafe i C kafa pridruženi portfoliju, zajedno s modernim proizvodnim pogonom u Šimanovcima i 220 zaposlenih. Kompanija je prepoznata kao ESG lider u Sloveniji i Srbiji, osvajajući nagrade za tranziciju prema cirkularnoj ekonomiji i obrazovne programe, i dobitnik je sertifikata 'Equal Pay Champion' koji se dodeljuje kompanijama koje su posvećene jednakom plaćanju svojih zaposlenih za jednaki rad, i jednakim karijernim prilikama bez obzira na pol.

Cedevita je objavila svoj prvi poseban izveštaj o održivosti, dok je godišnji izveštaj Atlantic Grupe prvi put izrađen prema evropskim standardima za izveštavanje o održivosti (ESRS) čime je Atlantic Grupa postala među prvima u regionu koja primenjuje ove norme. Argeta je lansirala liniju bezmesnih namaza, nagrađenu sertifikatom Superior Taste Awards, dok je Smoki prešao na suncokretovo ulje i dobio Vegan i Halal sertifikate. Boom Box je proširio svoj asortiman s novim smoothijima i slanim mini krekerima.

Atlantic Trade Zagreb je automatizovao skladište u Vukovini s naprednom 2D shuttle tehnologijom, koja omogućava skladištenje punih paleta i potpunu integraciju sa svim postojećim digitalnim rešenjima, a reč je o novoj tehnologiji automatizacije skladišta koju je kompanija uvela među prvima u ovom delu Evrope.

U okviru vlasničke transformacije društva Fortenova grupe, a na osnovu zaključenog Ugovora u postupku izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d., i Zapisa o zajmu dobavljača, dana 16. jula 2024. godine Atlantic Grupa je naplatila 7,1 miliona evra graničnog duga Agrokora i pripadajuću kamatu u iznosu od 1,5 miliona evra. Temeljem odluke Skupštine društva, isplaćena je dividenda od 1,20 evra po akciji, što čini više od 50% konsolidovane godišnje dobiti, čime se dodatno potvrđuje stabilnost kao i nastavak prošlogodišnjeg uspeha poslovanja Atlantic Grupe i u prvom polugodištu 2024. godine.

biznis.kurir.rs

Bonus video: