Foto: Shutterstock

PENZIONERIMA JE OVA ZEMLJA RAJ ZA 'STARE DANE': Mnogi biraju baš ovde da provedu ostatak života, a da ne izgube čitavo bogatstvo

Penzioner
> 13:39h

Italija, sa svojim živopisnim regionima i malim gradovima, zadivljujućim obalama, romantičnim ostrvima i poznatom kuhinjom, odavno je omiljeno mesto za odmor Amerikanaca.

Međutim, nedavni izveštaj Global Sitizen Solušnsa (GCS), globalne investicione kompanije navodi da Italija je zauzela sedmo mesto među najboljim zemljama za američke penzionere u 2024. na osnovu svog izuzetnog kvaliteta života, bezbednosti i integracije i ekonomije.

Troškovi života su jedan od ključnih faktora koji zemlju na Apeninskom poluostrvu čini odličnom alternativom za penzionisanje. GCS ističe da su Milano i Rim, najveći gradovi Italije, znatno jeftiniji od uporedivih destinacija u Americi.

- Na primer, prosečna mesečna kirija za gradski stan je približno 1.140,44 dolara u Rimu i oko 1.529,76 dolara u Milanu, što je mnogo niže od njujorškog proseka od 4.189,81 dolara- ističe GCS u izveštaju. Ranije ove godine GoBankingRates.com je procenio da penziona štednja od milion dolara može trajati više od 56 godina u Italiji.

foto: Shutterstock

Generalno, mesečni troškovi za penzionere mogu biti 30 do 70 odsto niži nego u SAD.

Osim nižih troškova života, neki penzioneri mogu da uživaju i u nižim porezima. Paušalni poreski podsticaj, program u kojem stranci plaćaju samo sedam odsto poreza, uveden je 2019. kako bi se privukli državljani sa stranim penzijama koji borave sa punim radnim vremenom u jednom od regiona Mecogiorno u zemlji: Sicilija, Kalabrija, Sardinija, Kampanija, Bazilikata, Abruco, Molize ili Pulja.

Pored toga, oni koji ulažu više od 250.000 evra (oko 272.000 dolara) u zemlji mogli bi da se kvalifikuju za zlatnu vizu i dobiju boravišnu dozvolu.

Univerzalni sistem zdravstvene zaštite Italije, koji vlada podržava, predstavlja značajnu prednost za starije osobe koje se kreću u inostranstvo. GCS je primetio da iseljenici koji nisu iz EU koji još uvek nisu legalni stanovnici Italije moraju biti privatno osigurani, sa procenjenim mesečnim premijama u rasponu od 120 do preko 350 dolara.

foto: Shutterstock

Italija se može pohvaliti drugim najvećim očekivanim životnim vekom u Evropskoj uniji i dom je jedne od samo pet Plavih zona sa velikim brojem stogodišnjaka koji se nalaze na Sardiniji.

Prema izveštaju GSC-a, Italija je takođe jedna od najboljih destinacija za penzionisanje Amerikanaca zbog visokog nivoa bezbednosti i umereno prijatnog okruženja za migrante. Pored Italije su Novi Zeland, Meksiko i Urugvaj, koji su šesti, peti, odnosno četvrti.

Kostarika (treća), Portugal (druga) i Španija (prva) zaokružuju listu najboljih zemalja za penzionisanje 2024. godine.

BiznisKurir/BIZPortal