Foto: Shutterstock

UZ OVIH NEKOLIKO TRIKOVA POSTAĆETE PRAVI MAJSTOR: Nikad više nećete piti sok van kuće, odličan način da iskoristite sezonsko voće

Otkrijte kako da pravite najukusnije domaće sokove uz naše savete i trikove! Saznajte koje sveže sastojke da koristite, kako ih pravilno pripremiti, i koje dodatke koristiti za najbolji ukus. Naučite da pravite osvežavajuće napitke uz pomoć blendera ili sokovnika, kao i kako ih pravilno čuvati.

InfoBiz
> 10:37h

Leto je idealno vreme za osvežavajuće, domaće sokove. Bez obzira da li uživate u voćnim ili kombinovanim napicima sa povrćem, pravljenje sokova kod kuće može biti zabavno i korisno. Osim što su domaći sokovi zdraviji, jer znate tačno šta unosite u organizam, oni su i odličan način da iskoristite sezonske proizvode. Evo nekoliko saveta i trikova kako da napravite najukusnije sokove kod kuće.

Pogledajte ponudu blendera kompanije Neptun OVDE

Izbor pravih sastojaka

1. Svežina je ključ

Sveže voće i povrće su osnova svakog ukusnog soka. Birajte sezonske proizvode jer su bogatiji ukusom i hranljivim sastojcima. Voće i povrće koje je zrelo, ali ne prezrelo, će dati najbolji rezultat.

2. Kombinacije ukusa

Eksperimentišite sa različitim kombinacijama voća i povrća. Jabuka i šargarepa su klasična kombinacija, dok mango i ananas pružaju tropsku notu. Zeleno lisnato povrće kao što su spanać ili kelj dodaju hranljivost, a limun ili limeta svežinu.

foto: Sasomange Printscreen

Priprema sastojaka

1. Pranje i sečenje

Temeljno operite sve sastojke kako biste uklonili pesticide i prljavštinu. Voće i povrće koje ne možete oljuštiti, kao što su jabuke ili šargarepe, iseckajte na manje komade kako bi blender ili sokovnik lakše obradio.

2. Dodavanje vode i leda

Dodavanje malo vode može pomoći blenderu da lakše obradi sastojke, dok led može dodati osvežavajuću hladnoću i gustinu soku.

Pogledajte ponudu sokovnika kompanije Neptun OVDE​​​​​​

Pravljenje soka

1. Izbor prave opreme

Blenderi i sokovnici su najčešći uređaji za pravljenje sokova. Sokovnici su bolji za izradu bistrih sokova jer odvajaju pulpu, dok blenderi zadržavaju vlakna, što čini sokove gušćim i hranljivijim.

2. Postupak

Sokovnik: Ubacite komade voća i povrća u sokovnik, jedan po jedan. Sokovnik će odvojiti sok od pulpe.

Blender: Ubacite sve sastojke u blender, dodajte malo vode ili leda, i blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi procedite kroz sito da uklonite veće delove pulpe.

Dodaci za bolji ukus

1. Prirodni zaslađivači

Med, javorov sirup ili agava sirup su odlični prirodni zaslađivači. Dodajte ih po ukusu, ali pokušajte da ne preterujete kako biste zadržali zdrav karakter soka.

2. Začini i bilje

Sveže začinsko bilje kao što su menta, bosiljak ili peršun mogu dodati zanimljive note vašem soku. Takođe, začini poput cimeta, đumbira ili kurkume mogu obogatiti ukus i dodati zdravstvene benefite.

Čuvanje sokova

1. Staklene boce

Najbolje je koristiti staklene boce sa hermetičkim zatvaračima za čuvanje sokova. Staklo ne reaguje sa kiselinama iz voća, što pomaže da se očuva svežina i ukus.

2. Kratkotrajno čuvanje

Sokovi su najbolji kada se piju sveži, ali ako ih morate čuvati, držite ih u frižideru do 48 sati. Za duže čuvanje, razmislite o zamrzavanju sokova u posebnim posudama.

Zdravstvene prednosti

1. Bogati nutrijentima

Domaći sokovi su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pomažu u jačanju imunog sistema, poboljšanju probave i povećanju energije.

2. Detoksikacija

Mnogi sastojci u domaćim sokovima, poput limuna, đumbira i zelenog povrća, pomažu u detoksikaciji organizma, uklanjanju toksina i poboljšanju rada jetre.

Pravljenje domaćih sokova je jednostavan i zdrav način da osvežite svoje letnje dane. Eksperimentišite sa različitim sastojcima i tehnikama kako biste pronašli svoje omiljene kombinacije. Ne zaboravite da uživate u procesu i delite svoje kreacije sa porodicom i prijateljima. Pružite sebi i svojim voljenima priliku da uživate u najukusnijim i najzdravijim napicima koje možete napraviti kod kuće.

Za još saveta i trikova, posetite naš sajt Iskustva&Preporuke gde možete pronaći preporuke i recenzije sokovnika i blendera, kao i cene različitih ponuđača. Naša ponuda će vam pomoći da izaberete savršeni uređaj za pravljenje savršenih sokova. Zapamtite, najukusniji sokovi su oni napravljeni s ljubavlju i pažnjom!

biznis.kurir.rs/Sasomange

Bonus video: