Foto: Thinkstock

NEMAČKA DOŽIVELA NEOČEKIVANI PAD, A SRBIJA TOTALNU EKSPANZIJU: Oni gotovo digli ruke od gradnje, a Srbima sve milije

Nekretnine
> 11:21h

Desezonirana proizvodnja u građevinarstvu smanjena je u maju za 0,9 odsto u evrozoni i za jedan odsto u EU, prema prvim procenama Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

U aprilu 2024. proizvodnja u građevinarstvu pala je za 0,4 odsto u evrozoni i ostala stabilna u EU.

U poređenju sa istim mesecom godinu dana ranije, proizvodnja u građevinarstvu u maju 2024. je smanjena za 2,4 odsto u evrozoni i za 2,5 odsto u Evropskoj uniji.

U zoni evra u maju je, u poređenju sa aprilom, proizvodnja u građevinarstvu smanjena za jedan odsto za izgradnju zgrada, a 1,1 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti. U EU je zabeležen pad od 0,9 odsto za izgradnju zgrada i jedan odsto za građevinske delatnosti.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci najveći mesečni pad proizvodnje u građevinarstvu zabeležen je u Češkoj (-5,1 odsto), Rumuniji (-4,1 odsto) i Mađarskoj (-3,8 odsto). Najveći rast je ostvaren u Finskoj (+1,9 odsto), Bugarskoj (+1,1 odsto) i Belgiji i Španiji (obe +3 odsto).

foto: Thinkstock/Ilustracija

Posmatrajući godišnje poređenje vidi se da je u zoni evra u maju 2024, u poređenju sa majom 2023, proizvodnja u građevinarstvu smanjena za 4,8 odsto za izgradnju zgrada i 1,8 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti. U EU je pad iznosio 4,8 odsto za izgradnju zgrada, a 1,9 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći godišnji pad proizvodnje u građevinarstvu zabeležen je u Švedskoj (-7,5 odsto), Sloveniji (-7,4 odsto) i Nemačkoj (-7 odsto). Porast je zabeležen u Mađarskoj (+7,3 odsto), Bugarskoj (+4,4 odsto) i Danskoj (+1,1 odsto).

Cene nekretnina

U prvom kvartalu 2024. godine cene kuća u EU porasle su za 0,4 odsto, a zakupnine za 0,9 odsto u poređenju sa četvrtim kvartalom 2023. U poređenju sa prvim kvartalom 2023. godine cene kuća u EU porasle su za 1,3 odsto, dok su zakupnine bile veće za 3,0 odsto.

- Cene kuća i kirije u EU pratile su sličan obrazac između 2010. i drugog kvartala 2011. godine, ali se sada drugačije razvijaju. Dok su zakupnine stalno rasle od tada do drugog kvartala 2023. godine, cene kuća su pratile drugačiji obrazac, uključujući smanjenje i brža povećanja - navodi se na sajtu Eurostata.

foto: Shutterstock

U Srbiji izdato 2,4 odsto više građevinskih dozvola

Dok gradnja u zoni evra i celoj Evropskoj uniji poslednjih meseci polako usporava, u Srbiji se čini da krize – nema.

U maju 2024. izdata je 2.461 građevinska dozvola, što predstavlja povećanje od 2,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju, 81,8 odsto odnosi se na zgrade, a 18,2 odsto na ostale građevine. Prema dozvolama izdatim u maju 2024. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.468 stanova, prosečne površine od 76,9 kvadratnih metara.

Za Srbiju je specifična i situacija da cene nekretnina nastavljaju da rastu bez izgleda da će se situacija uskoro promeniti. Tako su prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), cene stanova u prvom tromesečju skočile za 4,74 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Cene stanova u starogradnji su, na nivou Srbije, porasle za 4,52 odsto, dok je novogradnja, odnosno kupovina od investitora, imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.

BiznisKurir/B92

Bonus video: