Foto: Shutterstock

INTEL; Prava investicija za budućnost?

Biznis
> 15:18h

Ne tako davno, u novembru 2019. godine, Srbija je u Kragujevcu pokrenula svoju prvu Nacionalnu AI platformu. Vizionarski cilj je bio da se Srbija i njeni istraživači stave na čelo globalne tehnologije. To je bilo mnogo pre nego što smo čuli za OpenAI-jev ChatGPT. Sredstva su prikupljana iz različitih izvora, kako vladinih tako i privatnih, kako bi se ovaj nacionalni projekat pokrenuo i to sa najboljom mogućom opremom. Postala je deo Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025 godine. Trebalo bi da vidimo opipljive rezultate u roku od godinu dana.

Napredna tehnologija

Većina nas misli na ChatGPT kada razmišlja o veštačkoj inteligenciji ili generisanju slika, ali upotreba je daleko veća. Od kućnih usisivača, do nastave jezika, upravljanja drumskim saobraćajem, prediktivnog ponašanja, samovozećih automobila i još mnogo toga, opcije se čine beskrajnim.

Da bismo mogli da razvijemo i održavamo takve alate, potrebni su nam mnogo moćniji računari, sposobni da izvrše hiljade kalkulacija u tren oka.

Možda ste čuli za ova imena čak i pre pomame za veštačkom inteligencijom poslednjih godina, verovatno zbog nalepnice na vašem računaru. Imena kao što su Nvidia, AMD i Intel postala su prilično popularna i poznata širom sveta.

Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju Srbije odlučila je da se razvije koristeći elemente Nvidia i AMD, slično mnogim drugim zemljama. Vreme će nam reći da li je to bila ispravna odluka, jer informacije iz Kragujevca deluju ograničeno. Druge zemlje takođe mogu koristiti procesore kompanije Intel, još jednog giganta u ovoj oblasti.

Iako se čini da je Nvidia preuzela vođstvo u svemu što se odnosi na GPU (Graphic Processing Unit) i kontroliše tržište (pre 2 godine NVIDIA se kretala oko 15,5 dolara, a sada je na oko 128 dolara), konkurencija nije odustala. Da li mislite da Nvidia može da nastavi da raste? Registrujte se i preuzmite našu 100% BESPLATNU e-knjigu koja objašnjava kako da trgujete onlajn. Preuzmite e-knjigu!

Budućnost veštačke inteligencije i superkompjutera

Poslednjih godina, i AMD i Intel su mnogo ulagali u data centre i superkompjutere širom sveta. AMD, ista kompanija koja proizvodi procesore za vaš kućni i poslovni računar, nedavno je najavila da će raditi na 2 nova superkompjutera (superkompjuteri su računari opšte namene koji funkcionišu po najvišoj operativnoj stopi ili vrhunskim performansama za računare. Snaga obrade je glavna razlika između superkompjutera i računarskih sistema opšte namene). Trošak još nije obelodanjen, ali se procenjuje na stotine miliona evra.

U paralelnom izveštaju, samo nekoliko nedelja pre objavljivanja kvartalnog izveštaja, Intel je objavio da je superkompjuter (Aurora), sa sedištem u Ilinoisu, SAD, oborio prethodne rekorde proračuna, i to dok je još uvek bio u izradi! Neverovatno dostignuće po svemu sudeći.

Čini se da svake nedelje zemlje ili institucije najavljuju novi superkompjuterski projekat sa masovnim novčanim ulaganjima. Kada analiziramo listu 500 najboljih superkompjutera u svetu zaključno sa junom 2024. godine, vidimo da oni predstavljaju 38 zemalja, dok ih je 2015. godine bilo 33. Zemlje poput Južne Koreje i Turske tek su se nedavno pridružile trci. Razumemo da potražnja za ovim vrstama računara nastavlja da raste i da verovatno neće prestati.

Intel

Intel će 26. jula objaviti svoje kvartalne rezultate. Kao investitorima, važno je pažljivo pratiti Intel, kao jednog od giganata na ovom tržištu i njihove stalne izveštaje, koji pokazuju rast. Analitičari procenjuju da bi Intelov prihod trebalo da poraste za oko 0,2% i da bi EPS (zarada po akciji) trebalo da malo padne u odnosu na isti period prošle godine. Ako sve ostane isto prema analitičarima, zašto bi nas bilo briga? Glavni razlog je što je tokom poslednja 4 kvartalna izveštaja kompanija nadmašila predviđanja za najmanje 20% (30.9.2023), a u junu prošle godine čak je nadmašila procene za preko 500%! Pažljiviji pogled na grafikone pokazaće vam kako je cena akcije nastavila da raste u danima koji su doveli do objavljivanja izveštaja.

Da li mislite da znate dovoljno o trgovanju Intelovim akcijama? Da li ste znali da možete da ostvarite profit čak i kada cene padnu? Registrujte se sada i probajte sami!

Promo