Ilustracija, Foto: Shutterstock, Ilustracija

navala studenata na stanove

DETE UPISALO FAKULTET, A ŠTA SAD? Gde će da živi? Kirije i do 600 evra, evo koje opštine u Srbiji dižu cene

Nekretnine

BEOGRAD - Leto je u zenitu, a to je znak mnogim studentima da počnu da traže smeštaj. Onima koji se odluče za privatno stanovanje cilj je naći što povoljniji smeštaj, te uglavnom biraju garsonjere i manje stanove mahom na periferiji.

Od četiri univerzitetska centra u Srbiji, najskuplja je prestonica oduvek.

Centar prestonice je najskuplji kada je reč o iznajmljivanju, a cene su od 300 do 600 evra. Pritom, reč je o najčešće jednosobnim stanovima.

foto: Shutterstock

- Beograd ima očekivano najviše cene kada govorimo o iznajmljivanju stanova po kvadratnom metru. Centar grada je najskuplji, te je cena u prethodnom mesecu iznosila 16,4 evra po kvadratnom metru. Sledeća opština posle centra koja je imala najvišu cenu jeste Vračar sa 15,1 evra po metru kvadratnom, odmah sledi Novi Beograd sa skoro identičnom cenom -15 evra po m2. Cena na opštini Palilula iznosila je 13,4 evra po kvadratnom metru, Voždovac 12, i Mirijevo sa povoljnijom cenom od 9.5 evra po m2 - rekla je za Blic Biznis Jelena Dukić.

Delovi Novog Sada u junu mesecu nisu imali velike razlike kada su cene u pitanju.

foto: Shutterstock

Prema rečima sagovornice, delovi Novog Sada u junu nisu imali velike razlike kada su cene u pitanju. Centar Novog Sada prema oglašenoj ponudi po kvadratu ima cenu od 11.3 evra, Podbara i Grbavica imaju identičnu cifru iznajmljivanja stanova, dok Novo naselje ima neznatnu razliku - 11.2 evra.

foto: Shutterstock

- Što se tiče cena iznajmljivanja stanova u Kragujevcu (gradska lokacija) za m2 potrebno je izdvojiti 6.6 evra, a u Nišu od 6 evra za stan na Paliluli, 6,2 evra na Durlanu, dok neznatno višu cenu po m2 u visini od 6,4 evra imaju stanovi na Bulevaru Nemanjića i Panteleju - rekla je Dukićeva.

foto: Shutterstock

Kako će se kretati kirije tokom jeseni?

S obzirom na to da ipak ostane veliki procenat onih koji ne pronađu stan tokom leta jer se odmaraju i možda psihički spremaju za nove studentske dane, septembar im je onda poslednji trenutak za potragu.

- Što se tiče cena kirija u Beogradu, ukoliko uporedimo maj mesec i jun, možemo primetiti evidentan porast cena po m2 na skoro svim opštinama. Posmatrajući ovaj trend, možemo očekivati porast cena u septembru - istakla je sagovornica i dala savet budućim brucošima, ali i drugim studentima.

- Savet je takođe da se malo ranije krene u potražnju stana, krajem tekućeg meseca ili u avgustu, jer je ponuda veća i raznovrsnija, a sa druge strane posmatrajući trend porasta u protekla dva meseca, manji rizik od dodatnih poskupljenja cena kirija u glavnom gradu - zaključila je Jelena Dukić.

Kurir.rs/Blic