Foto: Shutterstock, Printscreen X

cenovnik

HRVATI NE PRESTAJU DA ŠOKIRAJU SVOJIM PRAVILIMA: Ako uključite klimu bez znanja vlasnika izbiće vam 150 € iz džepa, a tek ostalo..

Novčanik
> 21:41h

Hrvatski turizam već neko vreme suočava se s nizom izazova koji negativno utiču na njegov razvoj i reputaciju. Pored strateških problema kao što su nedostatak osnovnog plana razvoja i nepoštovanje zakonske regulative, postoje i svakodnevni problemi s kojima se susreću turisti i lokalni stanovnici.

Jedan od takvih problema je volja pojedinaca koji prisvajaju i ograđuju javne plaže, čime krše zakone i ugrožavaju slobodan pristup obali. Ovaj problem je posebno izražen tokom letnjih meseci, kada je najveći broj turista prisutan. Ipak, nedavno je osvanuo još jeda problem, a on je u vezi sa smeštajem.

Primer koji se nedavno proširio društvenim mrežama uključuje iznajmljeni stan u Pagu koji je bio prljav i zanemaren, a turisti su zatekli i bizaran "cenovnik uništenih stvari" prilikom ulaska u stan. Ovakvi slučajevi pokazuju ozbiljne nedostatke u standardima i kontroli kvaliteta turističkih objekata.

Naime, u "cenovniku” je navedeno da ako uključite klimu bez znanja vlasnika, biće vam naplaćeno 150 evra. To je, da budemo potpuno jasni, kazna da uključi klimu. Ipak, da ne budemo potpuno jednostrani, pohvalno je što stan ima klimu.

foto: Printscreen X

Ostale stavke u ovom "cenovniku" mogu biti diskutabilne jer su cene proizvoljno određene, ali vlasnici na to imaju pravo. Činjenica je da smo skoro svakodnevno svedoci vesti o incidentnom ponašanju ili uništavanju stanova, prenosi Jutarnji list.

Nakon suočavanja sa stanjem stana, koji bi, kako je napisao korisnik X, dao čistu jedinicu, mladi su krenuli dalje, u potragu za pristojnim smeštajem i ljubaznijim domaćinima.

Uticaj ovakvih slučajeva

Ovakvi incidenti ne samo da negativno utiču na iskustvo turista, već i na ugled Hrvatske kao turističke destinacije. Negativni komentari i recenzije brzo se šire putem društvenih mreža, što može odvraćati buduće posetioce.

Moguća rešenja

Kako bi se poboljšala situacija i osigurala dugoročna održivost turizma, neophodno je:

Uvođenje strožih kontrola kvaliteta: Turističke inspekcije treba redovno da proveravaju smeštajne objekte kako bi se osiguralo da zadovoljavaju osnovne standarde čistoće i funkcionalnosti.

foto: Shutterstock

Edukacija vlasnika smeštajnih objekata: Vlasnici treba da budu edukovani o važnosti održavanja visokih standarda usluge i profesionalnog odnosa prema gostima.

Transparentnost u oglašavanju: Onlajn platforme za rezervaciju smeštaja trebalo bi da osiguraju da se objektivno i transparentno prikazuju informacije o smeštaju, uključujući stvarno stanje objekata i dodatne troškove.

Rešavanje pritužbi turista: Uvođenje efikasnog sistema za rešavanje pritužbi turista kako bi se brzo reagovalo na probleme i sprečilo ponavljanje sličnih incidenata.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Bonus video: