Foto: AP

licitacija

POZNATA ERGELA PONOVO PRODAJE SVOJA GRLA: U ponudi rasa nastala u 16. veku, evo koliko vredi najjeftiniji konj

InfoBiz

Konji lipicaneri, tačnije njih šest, naći će se krajem jula na licitaciji koju organizuje prnjavorska Ergela 'Vučijak', a njihova početna cena, koja je naznačena u javnom pozivu, kreće se od oko 71.000 dinara pa sve do oko 233.000 dinara (1.200 do 3.900 KM). Rasa konja lipicaner nastala je 1580. godine u Habzburškoj monarhiji.

Putem usmenog javnog nametanja ljubitelji konja, odnosno budući kupci, moći će da biraju između šest konja, od čega su četiri sivca i dva vranca, čija su godišta 2017, 2018, 2019, 2023. i 2024, te jednog radnog konja - dorata čije je godište nepoznato.

Licitacija je zakazana za 22. jul u 10 časova, te da se iz ergele nadaju da će biti uspešno realizovana jer već imaju zainteresovanih kupaca.

foto: Profimedia

- Ovo je prva licitacija ove godine i na prodaju idu tri pastuva različitog godišta, kako stoji i u oglasu, tri ždrebeta i jedan radni konj koji, u stvari, nije lipicaner i nalazi se na ergeli. Smatramo ga nepotrebnim, tako da je ukupno sedam grla na prodaju - kaže v.d. direktora Javne ustanove Ergela 'Vučijak' Prnjavor.

Prema njegovim rečima, sve više stanovnika ima želju, ali i potrebu za nabavkom i kupovinom konja.

- Ograničavajući problem ergele je taj što Bosna i Hercegovina nema registar kopitara, dakle nema izvoza životinja. Ove cene po kojima mi nudimo konje su trenutno aktuelne cene konja na našem tržištu, a da postoji mogućnost izvoza, mi bismo onda govorili o tim ciframa, možda čak i većim, ali iznosi bi bili u evrima - objašnjava on.

U prnjavorskoj ergeli trenutno se nalaze 103 grla. Prošle godine su postali bogatiji za 11 ždrebadi, dok iduće godine očekuju pojačanje, odnosno više od 25 novih grla.

foto: Profimedia

Inače, kako se navodi u javnom pozovu za licitaciju, svi konji koji se prodaju mogu se pogledati svakim radnim danom od 10 do 14 časova.

- Prodaja se vrši po principu viđeno-kupljeno i neće se primati nikakve reklamacije koje se odnose na kvalitet i ostale karakteristike predmeta prodaje. Troškovi odvoza kupljenih konja idu na teret kupaca, kao i obaveze plaćanja pripadajućih poreza i ostalih troškova. Licitirani iznosi povećavaće se za po 5.982 dinara (100 KM). Potvrda o DNK analizi grla se jednako plaća - navodi se u javnom pozivu.

Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica, a za najpovoljnijeg ponuđača biće izabran onaj koji ponudi najveći iznos.

Za grla koja se ne prodaju na prvoj licitaciji, Ergela 'Vučijak' će organizovati i drugu licitaciju 12. avgusta sa početkom u 10 časova, a ako bude potrebe, biće i treća licitacija 9. septembra sa početkom u isto vreme, pišu Nezavisne novine.

biznis.kurir.rs/Nezavisne novine