Foto: Profimedia

DŽABE KAFA, RUČAK I SLADOLED: Turisti koji se ovako ponašaju dobijaju sve besplatno! Požurite, akcija traje još mesec dana

Novčanik

Da li vam se dešavalo da kada odete na odmor odjednom počinjete da se ponašate kao da imate sav novac na svetu. Želite da obiđete sva mesta, probate sve najbolje lokalne restorane, uzmete još jednu turu pića i kupite potpuno novu garderobu u nasumičnom butiku na koji ste naišli na ulici.

Očigledno, ovo je neverovatno opasno za vaš bankovni bilans, ali izgleda da postoji način da uživate u odlasku na turističke atrakcije i jelu i piću bez trošenja bogatstva.

To je zato što jedan evropski grad isprobava šemu nagrađivanja, omogućavajući posetiocima da zarade besplatne nagrade i popuste tokom svog boravka - a najbolji deo je da ćete usput pomagati i životnoj sredini.

foto: Shutterstock

U pitanju je nova šema Kopenhagena poznata je kao CopenPay u koju ne može biti lakše da se uključite, jednostavno morate da donesete odluke koje su povoljne za klimu dok ste na odmoru u glavnom gradu Danske.

Turisti to mogu učiniti tako što sakupljaju smeće, volontiraju u urbanoj bašti, voze bicikl umesto da voze auto gradom i obećaju da će se ponašati 'održivo'. Zauzvrat možete ostvariti popuste na popularne atrakcije, kao i besplatne kafe, obroke i sladoled, a ova šema traje do 11. avgusta.

Trenutno postoje 24 atrakcije u gradu koje su prijavljene za učešće u projektu, uključujući Muzej Kopenhagena. Ovde ćete moći da zatražite besplatnu šoljicu kafe kada kupite kartu za ulazak ako ste pešačili do muzeja, putovali biciklom ili koristili javni prevoz.

Morate samo da fotografišete svoju 'zelenu akciju' i pokažete je osoblju na recepciji kada uđete. Zatim ćete dobiti vaučer za korišćenje istog dana, prenosi Metro.

foto: Shutterstock

Besplatna i vožnja kajakom

Takođe, možete besplatno da pozajmite kajak u GreenKayak-u u zamenu za pomoć u održavanju čiste luke. Dok veslate, samo treba da sakupite otpad koji vidite na vodi, a zatim podelite svoje iskustvo na društvenim mrežama.

Postoje i određeni datumi na koje možete da budete deo ove akcije i da zaradite besplatno jednosatno krstarenje GoBoat-om oko Kopenhagena ili 45-minutnu besplatnu vožnju biciklom sa Donki Republik.

Za besplatnu hranu i piće, u BaneGaardenu možete uzeti organski obrok ako sakupljate smeće i pomažete u zaštiti danske prirode, besplatan sladoled u Narodnom muzeju i besplatno hladno piće u baru na krovu nivoa šest i na terasi, uključujući pivo, vino ili gazirana pića u kojima možete uživati uz zadivljujući pogled.

biznis.kurir.rs/Metro.co.uk