Foto: Shutterstock

SVI SE POMAMILI NA GRČKO PRIMORJE - VIŠE NE MOŽE DA SE DIŠE: Meštani deprimirani situacijom - od ležaljki ne mogu prstom da mrdnu

InfoBiz

Turistički sektor u Grčkoj ubrzano se oporavlja od pandemije kovida, međutim, sve veći problem postaje prekomerna posećenost.

Talasi Egejskog mora nežno zapljuskuju stolove i stolice dva restorana na plaži na grčkom poluostrvu Halkidiki. To je idilična scena, ali potpuno ilegalna.

Kao i mnogi drugi u Grčkoj, dva objekta na plaži Pefkohori nemaju dozvolu da postavljaju stolove tako blizu mora. Ali, nakon brojnih lokalnih protesta zbog barova i restorana koji su zauzeli plaže sa ležaljkama i stolovima, grčka država je odlučila da se pozabavi time, koristeći dronove i satelitske snimke.

Penzionerka Evgenia Rapti, koja ima vikendicu u blizini plaže Pefkohori, jedna je od mnogih ogorčenih stanovnika zbog neprestanog rasta grčke turističke industrije.

foto: Shutterstock

- Cela plaža je okupirana stolovima, stolicama i ležaljkama. Kada smo kupili našu kuću, pre 40 godina, bilo je potpuno drugačije. Plaža je bila prazna i bilo je lepo tamo da se leži - rekla je ova penzionerka za AFP.

Turistički sektor u Grčkoj snažno se oporavio od pandemije, ali loša strana toga je prekomerna posećenost. Prošle godine Grčku je posetilo gotovo 33 miliona ljudi, pet miliona više nego 2022. Iznajmljivanje ležaljki i suncobrana za dan na plaži u Grčkoj obično košta između 20 i 40 evra, piše B92.

- Problem s plažama u Grčkoj su preduzetnici koji, bilo sa dozvolom ili bez nje, pokrivaju delove obale ležaljkama, suncobranima, stolovima, pa čak i trajnim strukturama - rekao je aktivista Đorđe Teodoridis, koji je deo grupe „Halkidiki“ koja ima preko 12.000 članova na Fejsbuku.

foto: Profimedia

Prema novim pravilima uvedenim u martu, suncobrani i ležaljke moraju biti na najmanje četiri metra od mora.

- Kada kažemo da će biti reda na obali, to i mislim - rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis.

Nova pravila dolaze nakon prošlogodišnje akcije koja je postala poznata kao „pokret peškira za plažu“. Počela je na egejskom ostrvu Parosu i proširila se nacionalno, s hiljadama protesta na nezakonito okupiranim plažama, što je prisililo vlasti da na to obrate pažnju.

BiznisKurir/BIZPortal