MUŽ JOJ UMRO PA PODNELA ZAHTEV ZA PORODIČNU PENZIJU: Boji se da zbog jedne cake ne ostane bez para, ubrzo joj stigao odgovor!

Kurir

Penzionerki iz Čajetine suprug je preminuo pre tri meseca, pa je zanimalo da li postoji neki rok do kada može da podnese zahtev za porodičnu penzijui da li ono u nekom momentu zastareva.

- Imam svoju penziju, ali sam u dilemi da li da je se odreknem i da podnesem zahtev za porodičnu penziju pošto ne znam koliko bi ta penzija iznosila - navela je ona.

Pravo na ovu prinadležnost ne zastareva, i ostvaruje se ukoliko su ispunjeni uslovi po propisima koji važe u momentu podnošenja zahteva, naveli su iz PIO Fonda.

- Po okončanju postupka, kada se utvrdi pravo na porodičnu penziju i iznos, Vi ćete dobiti obaveštenje da se izjasnite koju penziju želite da primate. Ukoliko se opredelite za porodičnu penziju, obustavlja se isplate starosne i od naredne isplate započinje da stiže porodično primanje. Iznos porodične penzije za jednog člana porodice je 70 odsto penzije koju bi korisnik primao. Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju se od dana podnetog zahteva, a najranije šest meseci pre tog dana - rekli su.

biznis.kurir.rs