Foto: Shutterstock, Ilustracija

važno

DA NE BISTE PLATILI STAN 10 ODSTO VIŠE NEGO ŠTO TREBA - PAZITE NA JEDNU STVAR: Nalazi se u ugovoru i ne sme nikako da vam promakne

Nekretnine

Prilikom kupovine stana trebalo bi da pazite na jednu stvar. Da ga ne biste platili 10 odsto više nego što ste planirali, važno je da u samom ugovoru o prodaji prodavac bude jasno označen kao privredni subjekt.

- Ukoliko kupujete stan od investitora koji je fizičko lice, ali je preduzetnik i registrovan je u sistemu PDV-a, iznos PDV-a koji ste platili kao deo prodajne cene stana imate pravo da vam država vrati naknadno po transakciji - objašnjavaju iz poreske kancelarije.

foto: Profimedia

Međutim, dalje navodi da, ukoliko vaš prodavac nije obveznik PDV-a, nemate to pravo. Ono što je ovde ključno je sledeće: ukoliko zaključujete ugovor o prodaji sa investitorom, ali je on u samom ugovoru označen kao fizičko lice, a ne kao preduzetnik, koji vam u okviru obavljanja delatnosti prodaje taj stan, nemate pravo na povraćaj PDV-a, bez obzira na to što ste faktički platili taj iznos PDV-a i to što je to, suštinski, isto lice.

- Iako ćete ovu transakciju sasvim sigurno da iskomunicirate sa advokatom, što vam i toplo preporučujem, vodite računa da u samom ugovoru o prodaji prodavac bude adekvatno označen kao privredni subjekt. Ne dozvolite da vas nepreciznost košta 10 odsto više nego što ste planirali - zaključuju iz poreske kancelarije.

BiznisKurir/TikTok