Foto: Shutterstock

optimistično

KAMATE NA KREDITE SIGURNO IDU DOLE, A EVO I KADA: Prognoze jednog od najuglednijih bankara u regionu za Kurir biznis

InfoBiz
> 11:46h

Svi očekuju da će kamatne stope konačno početi da padaju i da će finansijsko tržište posle burnog perioda najzad da se primiri, rekao je za Kurir Biznis, Blaž Brodnjak, predsednik Izvršnog odbora NLB d.d.

foto: Kurir

- Mislim da će kamatne stope već u julu krenuti naniže, a ako ne, predstoji još nekoliko koraka do kraja godine koji vode ka tome. Lično, očekujem da će biti smanjenja u tom smislu i u idućoj, i to krajem naredne godine. Tada bi euribor mogao da bude niži za dva do dva i po odsto - rekao je Brodnjak.

SRBI SE NE ODRIČU KEŠA

Istraživanje NLB banke pokazalo je da se Srbi teško odriču keša u poređenju sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama. U poslednjih pet godina pad korišćenja gotovog novca je pao sa 90 na 80 procenata, a rast transakcija novotarijama poput mobilnih telefona ne beleži veliki rast. Iza građana Srbije, gotovo izjednačeni su Makedonci, Crnogorci i državljani Bosne i Hercegovine koji keš koriste 70 odsto, iza njih su Hrvati i Slovenci sa oko 60 procenata keša.

Evropska unija je na nivou od oko 10 odsto, a Skandinavske države kao da su se odrekle gotovine, jer se u tamošnjim zemljama keš koristi u jednocifrenim procentima.

Prvi čovek NLB grupe je takođe naglasio i da je pitanje dana kada će Srbija dobiti investicioni rejting i da veruje da će se to dogoditi do kraja 2024. jer naša zemlja to sigurno zaslužuje.

Ovo je samo još jedan dokaz da u ekonomski uspeh naše zemlje veruju i u regionu.