Foto: Shutterstock

iz kase pio fonda

PENZIONERI, OSTALO JE SAMO MALO VREMENA: NIJE KASNO da se prijavite za besplatan boravak u banjama, ko ne prođe može da se žali

Penzioner

Ostao je još samo jedan dan vremena za naše najstarije sugrađane da se prijave za besplatan boravak u banjama u ovoj godini. Konkurs je raspisan 9. a završava se sutra, 25. januara, do kada zainteresovani u udruženjima penzionera ili filijalama Fonda mogu da se prijave.

Kako navodi PIO Fond, rang-lista se utvrđuje prema broju bodova, na osnovu sledećih kriterijuma:

  • visina penzije
  • broj godina staža osiguranja
  • broj godina korišćenja penzije
  • ostvareno pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica
  • ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo ostvario kao dete koje - nije sposobno za samostalan život i rad;

Pod jednakim uslovima za upućivanje na rehabilitaciju, prednost ima korisnik penzije koji je stariji.

foto: Nenad Kostić

Pravilnik propisuje i da se korisnik penzije upućuje na rehabilitaciju prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

Iako korisnici prilikom podnošenja prijave za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju Fondu dostavljaju i medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduju, važno je naglasiti da zdravstveno stanje penzionera ne utiče na poziciju na rang-listi.

Uz prijavu, potrebno je podneti:

  • penzijski ček;
  • dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo);
  • popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021, 2022. i 2023. godini i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju;
  • raspoloživu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je korisnik poseduje (nije obavezna).
foto: Shutterstock

Fond snosi troškove smeštaja i putne troškove za pratioce korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima.

KOME SE PODNOSE PRIJAVE?

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosovo i Metohija, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta. Prijave se mogu podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Rang lista korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju se objavljuje dvadeset četvrtog radnog dana od dana isteka oglasa.

foto: Shutterstock

Na rang listu korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju može se podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang liste na oglasnoj tabli.

Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, koju objavljuju na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija /Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”/, Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda.