Foto: Shutterstock

otpuštanje radnika

NAJPOZNATIJA SVETSKA KOMPANIJA NAJAVILA OTKAZE: Veliki broj radnika ostaje bez posla, a zameniće ih OVA moderna naprava!

InfoBiz

Izvršni direktor Gugla Sundar Pichai upozorio je zaposlene da ove godine dolazi do novih smanjenja radnih mesta, jer kompanija nastavlja da usmerava ulaganja prema područjima poput veštačke inteligencije.

U dopisu pod naslovom "Prioriteti za 2024. i godinu koja sledi" koji su zaposleni primili u sredu uveče, Pichai je rekao sledeće:

- Imamo ambiciozne ciljeve i ulagaćemo u naše velike prioritete ove godine.

U memorandumu, Pichai je rekao da se čelništvo kompanije sprema da podeli svoje AI ciljeve za ovu godinu i da će objaviti svoje OKR-ove za 2024. (ciljevi i ključni rezultati).

foto: Ap

- Stvarnost je da moramo napraviti teške odluke da bismo stvorili kapacitet za ovu investiciju. Za neke timove to znači eliminaciju uloga, što uključuje uklanjanje slojeva kako bi se pojednostavilo izvršenje i povećala brzina - ističe Pichai.

Verge je prvi izvestio o dopisu. Međutim, Guglov portparol nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Najnovije Pichaijeve poruke signaliziraju kontinuirano smanjenje troškova u Guglu nakon brojnih krugova otpuštanja radnika koji su započeli u januaru 2023. godine, kada je kompanija objavila da ukida 12.000 radnih mesta, što je otprilike 6 odsto radne snage, s punim radnim vremenom. Gugl je, takođe, smanjio neke pogodnosti, kao i prenosne račune i opremu.

Budući da se kalendar okrenuo, Gugl je ukinuo nekoliko stotina dodatnih radnih mesta u područjima, uključujući centralni inženjering, hardver i oglašavanje.

- Da budem otvoren, neki timovi će nastaviti da donose odluke o raspodeli resursa. Otpuštanja neće biti u razmeri prošlogodišnjih smanjenja i neće dotaći svaki tim - kaže Pichai.

Deonice Alphabeta, matičnog Gugla, skočile su 55 odsto prošle godine, jer su deonice tehnoloških kompanija ojačale nakon brutalne 2022, delom podstaknute uzbuđenjem oko veštačke inteligencije. Prihodi u trećem tromesečju vratili su se na dvocifreni rast uz oporavak tržišta digitalnih oglasa.

foto: Promo

Prošlog meseca, Gugl je lansirao svoj najveći i najsposobniji AI model, Gemini. U nekim testovima je učinak modela postupno nadmašila model GPT-4 kompanije OpenAI, kreatora ChatGPT-a.

kurir.rs/seebiz