ČVARCI SKUPI KAO SUVO ZLATO! Stručnjak otkriva: Zašto je ova hrana danas postala LUKSUZ? Kilo košta kao tri kile mesa!
Trgovci u velikim gradovima kilogram čvaraka ove jeseni cene oko 2.000 dinara. Za manje novca mogu se pronaći u manjim mestima, ali je razlika svega par stotina dinara.
Branislav Gulan, agroekonomista objašnjava da se u paorskim kućama nekada zimi klalo od dva do pet tovljenika težih od 150 kilograma, dok su danas na tržištu tovljenici iz ekspresnog tova, od kojih se može tokom prerade dobiti svega 300-400 grama čvaraka. Tako za prodaju ima sve manje ovog proizvoda, jer je i sve manje tovljenika od 120-130 kilograma od kojih je moguće iscediti tri do četiri kilograma kvalitetnih čvaraka.
- Čvarci su skupi jer nemamo svinja za klanice, od kojih se oni proizvode. Jer, prema zvaničnim podacima do nedavno je u oborima, do pre dve godine bilo tek oko 2,7 miliona tovljenika. Stočari kažu da ih je danas i manje od dva miliona.
Srbija je sad od izvoznika svinjskog mesa postala zavisna od njegovog uvoza. Poslednji veliki izvoz u vrednosti do 762 miliona dolara, tvrdi Gulan, bio je 1991. godine. Tada je dobar deo proizvodnje otišao u konzervama i za vojsku SAD.
- EU već nekoliko decenija nije kupila u Srbiji ni gram svinjskog mesa, jer, zbog vakcinacije protiv klasične kuge neće da daju svom narodu da troši to meso. Dakle, uvoz svinjskog mesa iz Srbije je zabranjen u EU - tvrdi agroekonomista.
Međutim, navodi Gulan, i kada bi imali svinja i mesa za izvoz, i kada bi stigle dozvole da može to da se radi, mi ne bi bili konkurentni na tom tržištu. Jer, EU u svakom trenutku uvek ima višak od 55 miliona tovljenika viška na tom tržištu.
Gulan smatra da je ovo glavni razlog zašto su čvarci u Srbiji skupi, jer se, kako kaže, proizvode i zavise od uvoznih svinja i zamrznutog mesa!
Da su čvarci Brend Srbije, potvrđuju i u Ministarstvu poljoprivrede. Naime, u poslednje dve decenije tržište hrane i pića karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, a Srbija ima ogroman potencijal u toj oblasti, a oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih ”alata” za brendiranje hrane i pića.
Prema podacima RZS-a u Srbiji zvanično na kraju 2022. godine bilo je 3,22 miliona svinja, dok stočari tvrde da ih je sad, sredinom 2023. godine, manje od 2.000.000! Eto zbog čega su čvarci skupi i odjednom postali hit u marketima.
kurir.rs