Foto: Aleksandar Jovanović

U 2021. RAST

PROCENA NARODNE BANKE SRBIJE: Bruto domaći proizvod ove godine niži za oko 1,5 odsto

Narodna banka Srbije procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) naše zemlje realno biti niži za oko 1,5 odsto ove godine, zbog efekata pandemije i preduzetih mera za njeno suzbijanje, a da će 2021. ostvariti rast za oko 6,0 procenata.

InfoBiz

Pozitivan doprinos kretanju BDP-a ove godine poteći će od neto izvoza usled očekivanog većeg pada uvoza od izvoza, što će rezultirati i smanjenjem deficita tekućeg računa na oko 5,0 posto BDP-a, dok će domaća tražnja imati negativan doprinos, navodi NBS u majskom izveštaju o inflaciji.

Centralna banka očekuje "nakon više nego potpunog oporavka od krize u narednoj godini, vođenog oporavkom investicija i potrošnje domaćinstava, povratak na stabilnu i održivu putanju rasta BDP-a od oko 4,0 odsto", dodaje se dalje.

Rizik projekcije ocenjuje kao simetrične, budući da, kako ističu iz NBS, još uvek nije u potpunosti izvesno kakav će biti tok same pandemije.

Rizike koji potiču iz međunarodnog okruženja, NBS ocenjuje kao asimetrične naniže, zbog mogućeg većeg pada ekonomske aktivnosti u zoni evra, koja je ovom krizom znatno pogođena, a rizike po osnovu faktora iz domaćeg okruženja kao asimetrične naviše, u najvećoj meri zbog mogućeg povoljnijeg kretanja investicija od očekivanog.

"Verujem da smo dokazali da umemo da prepoznamo izazove vremena u kome živimo i da našu ekonomiju vodimo putanjom održivog i ubrzanog rasta, a građanima obezbedimo dalji rast životnog standarda. Narodna banka Srbije nastavlja da prati kretanja u svetu i sagledava njihove efekte na Srbiju i, u skladu s tim, donosi pravovremene i adekvatne mere kako bi se dalje olakšali uslovi u kojima posluje naša privreda i žive naši građani", poručila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

(Kurir.rs/Tanjug)