KAKO SE IZBORITI SA POSKUPLJENJEM HRANE? Pratite akcije, kuvajte kod kuće, a KUPOVINA NA VELIKO SPAŠAVA KUĆNI BUDŽET!
Foto: Shutterstock

život nasušni

KAKO SE IZBORITI SA POSKUPLJENJEM HRANE? Pratite akcije, kuvajte kod kuće, a KUPOVINA NA VELIKO SPAŠAVA KUĆNI BUDŽET!

Žena -

Hrana je glavna stavka u izdacima, zato je važno da pametno kupujemo. Nisu u pitanju trikovi, već parola "snađi se".

Hrana je strašno poskupela svuda u svetu, a kod nas je to naročito bolno zbog visine plata. Neko je naučio davno da štedi i da ima, a danas većina porodica naprosto mora da vodi računa o novcu da izgura mesec.

Svi se pitamo kako preživljavaju oni s najnižim prihodima, penzioneri ili višečlana porodica. Za njih, a i za sve ostale, postoje odlični načini za ekonomisanje kućnim budžetom, pa vam donosimo nekoliko saveta koji će i te kako dobro doći.

hrana, salata, pljeskavica, hamburger
foto: Profimedia

Hranu spremajte sami

Jedite kod kuće. Većina restorana je drastično podigla cene, a ono što tamo pojedete možete i sami da spremite. Od jednog izlaska u restoran možete da jedete nedelju dana! Isto važi i naručivanje hrane.

Sve je popularnije, ali ako za 1.000 dinara dobijete 10 ćevapčića i malu salatu, izračunajte šta ste za taj novac mogli da skuvate kod kuće i koliko bi vam trajalo. Supermarketi su nas takođe razmazili gotovom hranom, ali ni ona, kad se preračunate, nije jeftina.

Od jednog izlaska u restoran možete da jedete nedelju dana. Isto važi i naručivanje obroka.

Poskupljenje Hrane
foto: Shutterstock

Planirajte kupovinu

Ne ulazi se u supermarket da lutate i gledate rafove kao što se radilo nekada. Sada unapred napravite spisak neophodnih namirnica i ciljano idite ka njima. Ne dozvolite da budete namamljeni bilo čime što vam nije potrebno. Zaboravite na impulsivnu kupovinu. Ne kupujte hranu samo za taj dan, već makar za nedelju dana unapred, i to samo sastojke koje nemate.

Pratite akcije

Nije sramota kupovati na akcijama, zato i postoje. Nabavite kataloge većih snabdevača i nekada uđite da kupite samo to. Ako je vaš omiljeni toalet-papir toga dana duplo jeftiniji, uzmite ga. Šećer, brašno, mleko, prašak, testenine, pasulj, kafa, konzerve ribe, slatkiši kupuju se na veliko - ako su na akciji. Jogurt kupujte na litar, kao i porodična pakovanja slatkiša.

Kad tako radite, nećete morati svakoga dana u nabavku. Najbolje je kupovati nedeljno, dvonedeljno, ali i mesečno. Gledajte da tog dana nakupujete sve što vam treba i ne budite lenji, obiđite više radnji da biste jeftinije prošli. Skinite aplikacije s popustom svakog supermarketa pojedinačno, tako ćete da uštedite prilikom svake kupovine.

Poskupljenje Hrane
foto: Shutterstock

Nije sramota kupovati na akcijama, zato i postoje. Ako je neka namirnica koju koristite tog dana upola jeftinija, odmah kupujte!

Kupovina na rate

Hranu ne kupujte odloženo na čekove duže od šest meseci. Odužiće vam se isplata rata svakog meseca. Ukoliko imate dovoljno čekova, dok pratite akcije, izračunajte šta vam treba, pa te potrebne proizvode kupite na odloženo.

Deterdženti, sredstva za higijenu, ulje, pasterizovani paradajz, bakaluk, začini i sve što može duže da stoji isplativo je uzeti na rate, naročito na akcijama. Napunite ostavu i nikada vam neće nedostajati materijal za obrok ili gel za tuširanje. Vodite računa da ratu platite na vreme da ne bi bilo kamate. Ne koristite kreditne kartice ako niste redovan platiša. Nikada!

Oprezno s namirnicama kojima ističe rok

Kupite mesa koliko možete tamo gde je povoljnije, sračunajte se, i trošite ga na isplativa jela: punjene paprike, sarme, paprikaše, boraniju, grašak, podloge za pilav i rižoto, špagete bolonjez, faširane šnicle...

Ukoliko meso i ribu ipak kupujete u supermarketima (mesare su, ipak, bolji izbor), odmah ih zamrznite i to po količinu za jedan ručak. Hranu koja je na akciji, zbog isteka roka, najbolje je odmah pripremiti i pojesti.

Poskupljenje Hrane
foto: Shutterstock

Svašta možete i sami

Možete da umesite hleb i napravite nešto od zimnice što vaša porodica voli. Odvojte jedan vikend da napravite džemove i marmelade, jer ispadnu duplo skuplji ako ih kupujete. To važi i za ajvar, kuvani paradajz, turšiju, pečenu papriku za salatu i brojna jela. Potrudite se da ukiselite i kupus, zašto biste ga kupovali? Tako ćete cele zime imati podvarak i kvalitetnu sarmu. Umesto flaširane vode, nabavite filtere za slavine ili za bokale i pijte filtriranu vodu.

Čorbast ručak skuvajte za dva-tri dana, deo možete i da zamrznete. Em je jeftiniji, em zdraviji

I kuvajte na veliko

Spremajte jela po jednu, pa i dve nedelje unapred. Kupite određenu količinu namirnica - onoliko koliko možete - i napravite 7-15 dnevnih porcija za ručak, a nakon toga ih zamrznite. Danas ima dobre ambalaže u koju možete da ih stavite, pa vadite svakoga dana po jedno. Uštedećete vreme, struju, a i novac, jer ne kuvate non-stop.

Idite na pijacu

Iako u supermarketima ima svega, potrudite se da krompir, luk, povrće i voće kupujete na pijacama. Cene su slične, ali tamo možete da birate, pa i da se cenkate. Za isti novac imaćete kvalitetniji proizvod. I ovde ćete pronaći tezge koje odgovaraju vašem džepu i omiljenog prodavca koji će vam dati popust. Spanać i zelje uvek kupujte na pijaci, manje ruku ih je dodirivalo.

pijaca
foto: Foto Kurir

Ne kupujte gladni, ni sa decom

Voda će vam krenuti na usta ako ste gladni ušli u supermarket i budite sigurni da ćete onda kupiti više namirnica nego što vam treba. Jedite pre kupovine. Kad kupujete s decom, budite spremni da ćete kući da dođete s više grickalica i slatkiša. Pazarite u vreme kad nema gužve.

Kupovina onlajn

Došlo je vreme da vam sve donesu na kućnu adresu, ali i tada obavezno pratite akcije. Vrebajte ono što vam treba i naručujte. Katalozi su uvek otvoreni, svakog dana je nešto na sniženju, pogotovo vikendom. Neka vam to što kupite traje bar 14 dana, inače je besmisleno da na ovaj način kupujete na sitno.

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

02:16

SRBI MASOVNO KUPUJU PAUNOVE: Ptice štite od bolesti, šire pozitivnu energiju i najavljuju nepogodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track