KLIME GUTAJU STRUJU, ALI POSTOJI NAČIN ZA UŠTEDU: Stručnjak objašnjava šta raditi i kako smanjiti račun, a OVO je najbitnije!
Ilustracija, Foto: Facebook Printscreen/Podgorički vremeplov

klima uređaji

KLIME GUTAJU STRUJU, ALI POSTOJI NAČIN ZA UŠTEDU: Stručnjak objašnjava šta raditi i kako smanjiti račun, a OVO je najbitnije!

Zanimljivosti -

Premda je spas usled vrućine, klima uređaj je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu.

Mesečni trošak za četvoročlano domaćinstvo u stanu od 40-ak kvadrata može biti od 3. 500 dinara pa sve do 7. 000 dinara, upozorava hrvatski stručnjak za tržište električnom energijom Nenad Kurtović.

klima, potrosac
foto: Shutterstock

Zbog toga on savetuje građanima da temperaturu nameste na 26 stepeni Celzijusa, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedeti i do 50 kilovati, piše Tportal.hr.

Ako želite da uštedite, on savetuje i što manje paljenje svetla, koja preko sijalica greju vazduh, kao i zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, te manje upotrebe uređaja poput televizora koji isijava toplotu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobra rešenja su i ventilatori, pa i najobičnija promaja.

"Klima mesečno može trošiti oko 300-400 kilovati. Zbog toga ako kupujete nove uređaje preporučujem one najviše klase A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najefikasniji. Takođe ne treba zaboraviti ni to kako su niže tarife za obračun struje noću, kad je najjeftinije koristiti uređaje", rekao je Kurtović za Tportal.

klima
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:10

KLIMA UREĐAJI SVE ČEŠĆI IZAZIVAČI POŽARA U STANOVIMA! Vatrogasci apeluju na građane: Gasite ih kad izlazite iz stana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track