OPREZNO SA ELEKTRIČNIM POLOVNJACIMA: Čak svaki sedmi ima vraćenu kilometražu, a evo šta je još VAŽNO DA ZNATE pre kupovine
Foto: AP/Ilustracija

SAVETI

OPREZNO SA ELEKTRIČNIM POLOVNJACIMA: Čak svaki sedmi ima vraćenu kilometražu, a evo šta je još VAŽNO DA ZNATE pre kupovine

Auto -

Električna vozila su sve popularnija, najavljuje se da će u jednom trenutku biti i jedino dostupna na tržištu, ali za one koji nemaju novca za nov automobil na struju tu su polovnjaci.

Ipak, istraživanje je pokazalo da treba biti veoma oprezan prilikom kupovine polovnog električnog automobila jer su i dalje podložni raznim prevarama, uključujući izmene na brojaču kilometara.

Nedostatak transparentnosti na tržištu polovnih vozila je frustrirajuća činjenica, a to se nije promenilo s porastom popularnosti električnih vozila.

Nažalost, bilo koje električno vozilo može imati vraćenu kilometražu jer koriste iste digitalne brojače kilometara kao i bilo koje drugo vozilo. Digitalne brojače kilometara zapravo je mnogo lakše zloupotrebiti u poređenju sa mehaničkim koji se koriste u starijim vozilima.

kilometar sat
foto: Shutterstock

Prema podacima kompanije za automobilske podatke carVertical, 15,6 odsto svih vozila u Evropi ima vraćenu kilometražu. Udeo električnih vozila s vraćenom kilometražom je sličan - 13,4 procenata svih električnih automobila imalo je izmenjene brojače kilometara. To sugeriše da se kupci polovnih električnih vozila i vozila na fosilna goriva suočavaju s gotovo istim rizikom od prevare s kilometražom.

Da li ste znali da je svaki drugi korišćeni automobil u Evropi učestvovao u sudaru? Slično je i sa električnim vozilima - čak 43,6 odsto polovnih električnih automobila takođe je udarano. Štaviše, električna vozila uglavnom služe za gradsku vožnju, pa će se broj nesreća verovatno povećavati kako vozni park električnih vozila stari.

baterija, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Saobraćajne nesreće mogu biti manje ili više ozbiljne, što dovodi do deformacija karoserije i pogonskog sistema, prerane korozije i oštećenja baterija električnih vozila. Mnoga od ovih oštećenja mogu se popraviti, ali neispravne baterije u električnim automobilima moraju se zameniti kako bi se izbegao kratki spoj ili opasnost od požara. Nove baterije su skupe, a neki vozači umesto toga pokušavaju prodati svoje vozilo kao vozilo "bez oštećenja".

Očitavanje brojača kilometara važan je parametar za procenu stanja automobila. Većina proizvođača električnih vozila daje garanciju na baterije od najmanje 100.000 km. Međutim, obično mogu trajati više od 320.000 km.

baterija, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Kilometraža vozila može vam pomoći da odredite koliko baterija još može izdržati. Problem je u tome što se ne možete osloniti samo na očitanu kilometražu jer može biti lažna, a vek trajanja baterije može se resetovati. Prevaranti ga mogu namestiti u roku od nekoliko minuta, što znači da morate preduzeti dodatne mere opreza kako biste bili sigurni da je automobil vredan tražene cene.

- U zavisnosti od kapaciteta, zamena baterije može koštati hiljade evra ili čak polovinu vrednosti automobila. Ovo je najskuplji deo električnog automobila, iako su generalno električna vozila jeftinija za održavanje u poređenju sa automobilima koji imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem - kaže Matas Buzelis iz kompanije carVertical, piše Jutarnji list.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track