OVO JE NOVO BERTONEOVO REMEK-DELO: Ispod haube je čak 1.100 "konja", a projektovan je za gorivo napravljeno od PLASTIČNOG OTPADA!
Foto: Bertone

novi superautomobil

OVO JE NOVO BERTONEOVO REMEK-DELO: Ispod haube je čak 1.100 "konja", a projektovan je za gorivo napravljeno od PLASTIČNOG OTPADA!

Auto -

Legendarni italijanski proizvođač karoserija Bertone bio je odgovoran za oblikovanje mnogih najpoznatijih svetskih superautomobila, a sada je konačno napravio jedan svoj sportski dvosed kojim proslavlja 110. rođendan i ponovni početak rada posle bankrota 2014.

Nazvan GB110, dvosed sa centralno smeštenim motorom ima stilske elemente koji odaju počast Bertoneovim prošlim remek-delima kao što je Alfa Romeo BAT iz 1950., Alfa Romeo Carabo iz kasnih 1960-ih, koji je bio inspiracija za kultni Lamborghini Countach, a posebno Lancia Stratos Zero.

Bertone kaže da će proizvesti samo 33 primerka, ali ne otkriva koliko će oni koštati, niti nekoliko drugih ključnih pojedinosti o svojoj novoj kreaciji.

Bertone GB110
foto: Bertone

Kao što možemo videti, ima leptir-vrata, pogon na sve točkove i menjač sa sedam stepeni prenosa. Bertone kaže da motor s unutrašnjim sagorevanjem razvija 1.100 konjskih snaga i 1.100 Nm obrtnog momenta, vrti se do 8.400 o/min, a projektovan je za rad na sintetička goriva napravljena od plastičnog otpada.

Tvrdi se da GB110 ubrzava od 0 do 100 km/h za 2,79 sekundi, od 0 do 200 km/h za 6,79 sekundi i može postići 300 km/h iz mirovanja za 14 sekundi, što ga čini malo sporijim od Bugattija Chirona. Bertone procenjuje maksimalnu brzinu od preko 380 km/h.

1 / 5 Foto: Bertone

Ipak, slavna dizajnerska kuća, koju su oživela dva brata nakon što je propala 2014., nije detaljno opisala veličinu motora i broj cilindara i odbija reći odakle dolazi šasija donatora, otkrivajući samo to da se temelji na komponentama nemačkog proizvođača.

Uprkos nemačkom poreklu, Bertoneov šef ovog projekta i dizajna tvrdi da je GB110 u srcu italijanski automobil.

- Ima italijansku klasu i stil, a napravljen je da uzbuđuje svog vlasnika i rasplamsava strast ljubitelja sportskih automobila. Napravljen je i za svakodnevnu upotrebu, praktičan je, udoban i jednostavan za upravljanje - kaže Giovanni Sapio iz Bertonea.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track