ENERGETSKI PASOŠ OBAVEZAN ZA NOVE AUTOMOBILE U SRBIJI: Novo pravilo na snazi OD OVOG DATUMA, cilj je smanjenje zagađenja
Foto: Profimedia

proces za pristupanje EU

ENERGETSKI PASOŠ OBAVEZAN ZA NOVE AUTOMOBILE U SRBIJI: Novo pravilo na snazi OD OVOG DATUMA, cilj je smanjenje zagađenja

Auto -

Takozvani energetski pasoš biće obavezan pored svakog novog automobila koji se prodaje u Srbiji, što podrazumeva podatke o njegovoj potrošnji i emisiji ugljen dioksida.

Novo pravilo stupa na snagu od 24. decembra, rekao je pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković.

Koković je kazao da je postavljanje ove zvanične oznake ekonomičnosti obaveza svakog prodavca vozila i objasnio da se odnosi samo na nove automobile. Podaci će biti na levom bočnom prednjem staklu ili najdalje pola metra od vozila, prenosi portal bizportal.rs.

zagađenje, izduvni gasovi, automobil, auspuh
foto: Profimedia

Koković je rekao da je energetski pasoš za vozila deo obaveza Srbije povodom pregovaračkog procesa za pristupanje EU. Najavio je da će na internet sajtu Agencije biti javna lista najekonomičnijih modela automobila koji se prodaju u Srbiji kako bi se prodavci nadmetali po tim kriterijumima.

Koković je dodao da ne postoji tendencija da se na ovaj, ili sličan način, uređuje oblast uvoza upotrebljavanih vozila.

- Nova obaveza ne bi trebalo da utiče na cenu automobila, ali utiče na svest kupaca i njihovu želju da se voze automobili koji manje troše goriva i zagađuju - poručio je Koković.

(Kurir.rs/ Bizportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track