ŠTA JE NAJČUDNIJE ŠTO STE POJELI U SRBIJI? Od nekih jela može da vam smuči: Kupio sam to misleći da je salama, al sam se...
Foto: Screnshot Youtube

IZ SRPSKE KUHINJE

ŠTA JE NAJČUDNIJE ŠTO STE POJELI U SRBIJI? Od nekih jela može da vam smuči: Kupio sam to misleći da je salama, al sam se...

Srbija -

Srpska kuhinja voljena je i cenjena zbog lokalnih, svežih namirnica, velikog broja kombinacija i veštih ruku domaćina i domaćica, a na domaće sarme, gulaše, pljeskavice, ćevape, pite, šunke, kobasice i švargle još nijedan stranac nije ostao imun.

Međutim, mnogi se iznenade kada posle dobrog i ukusnog obroka saznaju šta se sve u jelu nalazi i na koji način se ono priprema. Majstori smo, reklo bi se, i da od "ničega napravimo nešto", pa ćete retko videti da se pri obradi namirnica, pogotovo mesa neki njegovi delovi bacaju, već se koriste za novo, drugačije jelo.

Jednog korisnika Redita je interesovalo koja sve "čudna" jela Srbi pripremaju i šta su sve probali.

"Za mene to su definitivno jagnjeća crevca sa kajmakom u Kraljevu (ili kako oni kažu, sarmice) i žablji bataci. Prvo jelo mi se baš baš svidelo drugo ne baš toliko", naveo je on.

Posebnu pažnju privukla je pršuta od medveda, pa su se odmah raspitivali za utiske i mesto na kojem mogu da pronađu ovaj delikates.

"Topi se u ustima, prava poslastica, jer je onako slađa pršuta kao neke italijanske što sam jeo. Po izgledu liči malo na goveđu pršutu, ali ima još tamniju boju. Probao sam tog dana i gulaš od medveda, ali nije mi se dopao, jer je imao gorak ukus. Možda ga nisu dobro skuvali. Ali pršuta je izuvala!", napisao je jedan korisnik.

kokošije nogice
foto: Screnshot Youtube

"Žmare. Ovčetina, kukuruzno brašno i praziluk kuvan u kazanu 12 i više sati. Izgleda gadno na prvi pogled ali je jako ukusno", "Avokado, čia seme... Pohovanu ikru od tolstolobika. Slično kao pohovani pesak", "Pre nekih 18 godina sam jeo žablje batake, to je jedino što je kao malo čudnije", "Kobasicu od jelena", "Saft od goveđih obraza u nekoj testenini i sa pireom od cvekle i još nekih sastojaka", "Piletina u sosu od ananasa. Naručio iz radoznalosti, bukvalno barena piletina i neko povrće u želeu od ananasa i meda. Nejestivo", nabrajali su ostali.

"Švargla... Ne znam šta sve ide u nju, a i ne želim da znam"

Svinjska poslastica kojom se domaćini u Srbiji, naročito Vojvodini, ponose svakako je švargla, ali nakon saznanja šta sve ide u nju, ne ohrabre se svi da je probaju.

"Pre par godina sam kupio to misleći da je salama, bože al sam se za***ao", "Da ne smrdi kao noga, možda bih se i usudio (znajući šta ide u nju). Ali nema trika, a smatram se nekim ko jede sve", "Domaća švargla je odlična stvar. U nju idu komadi mesa, uglavnom otkošteno od glave, iznutrice, papci, uši, rep, supa od kuvanja svega toga i začini. Ništa od toga nije loše, jedino možda nije za svačiji ukus, naročito vizuelno. Kao klinac nisam mogao ni da je pogledam, ali kada sam probao prvi put, dopalo mi se. Kada čovek malo poodraste i izgubi dečiju probirljivost, nauči da jede mnogo toga", komentarisali su ovaj specijalitet.

Beli bubrezi
foto: Screnshot Youtube

Među drugim, čudnim jelima našli su se sušeni pačji vratovi, beli bubrezi, škembići, pileće nogice, goveđi jezik i ćevapi od srnetine.

Ipak, ako je suditi prema komentarima, ništa od navedenih jela nije uspelo ostalima da izazove muku, kao iskustvo jednog korisnika.

švargla
foto: Screnshot Youtube

"Svinjsku kožuru... Živu. Dakle, verujem da se ne radi tako svuda, al u mom rodnom Žablju (između Zrenjanina i Novog Sada) i okolnim mestima je redovno da pri svinjokolju kad se uređuje meso jede se i kožura, al naravno, ima ko voli i ko se gadi, a ja sam kao klinac trpo ko u vreću. Skine se sloj kožure, iznutra se sastruže mast, pa se malo posoli i smota ko palačinka. Inače, radi otklanjanja dlaka se u glavnom brenerom malo sprži koža pre toga, tako da nije baš ful sirova ta kožura, mada realno, nije ni da nije. U svakom slučaju - delikates", piše on.

crevca
foto: Screnshot Youtube

Kao i što je pretpostavio, javilo se tek nekoliko uživalaca ovog delikatesa, dok su ostali bili zgroženi.

"Ne sumnjam da ti se sviđa, ali meni ovo izaziva traume pri samoj pomisli. Ovoga su Sremu nema, ni kod skorašnjih ni kod davnašnjih doseljenika (Sremaca)", "Ja znam šta je baretina, al živu kožuru baš teško. I ovo mi se gadilo, ćale me traumirao kako usrče baretinu i priča kako se topi u ustima, a ono ljigavo i udara od masnoće", "Primetio sam se kožura jede uglavnom u starosedelačkim mestima, kolonisti i njihovi naslednici nisu zagrejani za takav delikates", glasili su neki od komentara.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track