02:42

SEOSKO IMANJE NA KOJE GOSTI DOLAZE DA RADE: Muzu krave i beru maline, a sve što proizvedu mogu da ponesu kući (KURIR TELEVIZIJA)

turizam na dragačevski način

SEOSKO IMANJE NA KOJE GOSTI DOLAZE DA RADE: Muzu krave i beru maline, a sve što proizvedu mogu da ponesu kući (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Poslednjih godinu dana usled pandemije kovida, sela su oživela. Strah od egzistencije ili izolacije mnoge je navela da raskrče svoja imanja i vrate se obradi zemlje. Ipak, i oni koji nisu u prilici da osete čari života na selu, sada imaju priliku da vide kako se beru maline, kruni kukuruz, seje brašno, proizvodi beli mrs i zimnica.

Za ovu ideju zaslužna je porodica Pavlović iz dragačevskog sela Kotraža, u čijem se domaćinstvu gosti osećaju kao svoj na svome.

Domaćin Miloš Pavlović otkriva da je sve više zainteresovanih gostiju iz inostranstva, ali i većih gradova u Srbiji.

"Upoznajemo ih sa tradicionalnom proizvodnjom, na primer kako se seje kukuruz, kako se kruni i melje, a na kraju i kako se pravi proja od kukuruznog brašna. Takođe, gosti žele da vide i kako se bere malina, a mi im dozvolimo da naberu koliko njima treba i da proizvedu sok, džem ili slatko da skuvaju da ponesu kući", objašnjava on.

Pored toga, gosti mogu da muzu krave i proprate proces proizvodnje sira i drugih mlečnih proizvoda.

Posle toga, svi zajedno mogu da uživaju u dragačevskoj kuhinji u kojoj je sve što na trpezi završi domaće: uštipci, pršuta, gibanica, džem od kajsije, ajvar, bareni krompir...

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track