NEVEROVATAN SPLET OKOLNOSTI NA JADOVNIKU: Vanda umesto medveda ušetala u čeku, a to je bio početak iznenađenja za stručnjake FOTO
Foto: Rina.rs

Prvi put obeležen vuk u srbiji

NEVEROVATAN SPLET OKOLNOSTI NA JADOVNIKU: Vanda umesto medveda ušetala u čeku, a to je bio početak iznenađenja za stručnjake FOTO

Srbija -

Dok se u čeki na planini Jadovniku očekivao medved - na obeleženo mesto potpuno neplanirano ušetala je vučica. Stručnjaci su iskoristili ovaj neobičan dolazak i prvi put u Srbiji markirali ovu životinju. Dobila je ime Vanda i satelitsku elektronsku ogrlicu koja je stigla iz Hrvatske.

- U narednih godinu dana pratićemo njeno kretanje, aktivnosti i očekujem da ćemo na ovaj način saznati dosta informacija vezanih za vukove u Srbiji. Pre svega njeno stanište, koje teritorije preferira, da li je kotila i ima li mladunce, da li je samica, živi u paru ili u čoporu. U planu je prvobitno bio monotoring medveda, ali sasvim slučajno smo uhvatili vučicu. S obzirom na to da je bilo neplanirano ogrlica za nju posudile su nam kolege iz Zagreba. Nakon što smo je markirali pustili smo je da ide dalje u svoje prirodno stanište - izjavio je profesor na Biloškom fakultetu u Beogradu Duško Ćirović.

foto: Rina.rs

Teren na planini kod Prijepolja bio je pun pogodak za petočlani tim sa Biološkog fakultata jer je nedugo posle Vande na čeku stigao i mrki medved i to jedan od najkrpnijih primeraka ikada zabeležen u ovom delu Srbije. Takođe je uspavan na kratko kako bi bio markiran i dobio je svoju ogrlicu.

- Uspeli smo da uhvatimo izuzetno krupnog mužjaka, koji je težak oko 230 kilograma, a radi se o jedinki staroj više od 10 godina. Nadamo se da će biti kooperativan i sarađivati sa nama jer tako krupni primerci vrlo često znaju da odbace ogrlicu s obzirom na to da im je obim vrata veći od obima glave. Jedan od ciljeva koje postižemo kroz monotornig svakako je utvrđivanje njihovog staništa, kretanja i navika. Sada ćemo pored mrkog medveda biti u prilici da pratimo i jedinku vuka, što je zaista odlično - istakao je Ćirović.

Novom medvedu dato je ime Bora, a na ovoj teritoriji bio je markiran samo još jedan, nazvan Miloš, koji je do sada poslao više od dvadest hiljada bitnih podataka o svom kretanju. Na planini Jadovniku već nekoliko godina postoji hranilište na koje je postavljen video-nadzor uz pomoć kojih se prati dolazak svih divljih životinja.

foto: Rina.rs

- Ova godina što se tiče hrane je bila dobra, pa su je mahom pronalazili u prirodi tokom letnjih meseci. Ovde su dolazila tri medveda Miloš, Bora i Mališa kog smo tako nazvali zbog omanjeg rasta. Sada se spremamo za predstojeći period. Godišnje se na hranilište iznese od 30 do 50 tona hrane. Redovni smo i tokom zimskih meseci, jer ukoliko ne iznesemo hranu, životinje bi bile gladne i imale bi potrebu da obroke traže na drugim mestima, što se do sada nije događalo, jer divlje zveri nisu pravile štetu u okolnim seoskim domaćinstvima. Iako se često mislilo da vukovi kolju ovce, a medvedi obaraju košnice, to se ispostavilo kao netačno, jer najveću štetu prave psi lutalice - rekao je Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode".

Javno preduzeće "Srbija šume" odnosno Javno gazdinstvo Prijepolje upravlja sa tri zaštićena područja među kojima su i planine Ozren i Jadovnik na kojima se sprovodi monitornig mrkog medveda.

- To praćenje je već dalo rezultate jer sada znamo da Miloš prelazi tek oko desetak kilometara dnevno, a hranu najpre traži na ovim našim planinama. Pored Jadovnika i Ozrena u kanjonu Mileševke se sprovodi i monitoring beloglavih supova. Do sada je bilo četiri brojanja, projekat se privodi kraju, a rezultate će nam prezentovati stručnjaci koji su bili na tom zadatku - rekla je Bojana Bjelić iz JP "Srbija šume".

(Kurir.rs/Rina/Foto:Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track