PROŠAO I SVETI ILIJA I PREOBRAŽENJE, VREME DA SE MISLI NA DRVA: Stovarišta u Loznici spremna za zimu
Foto: T.Ilić

od svetog ilije...

PROŠAO I SVETI ILIJA I PREOBRAŽENJE, VREME DA SE MISLI NA DRVA: Stovarišta u Loznici spremna za zimu

Srbija -

LOZNICA – Mada je kalendarski još uvek leto sve više domaćinstava je počelo pripremu ogreva za predstojeću zimu i sve češća je slika dvorišta u kojima se nalaze iscepana drva, ili ‘’brda’’ uglja. Količine se nabavljaju u skladu sa kućnim budžetskim mogućnostima, a na lozničkim stovarištima ima dovoljno ogreva.

foto: T.Ilić

Na stovarištima kažu da uglja ima dovoljno, a kupci uglavnom, kao i prethodnih sezona, najčešće traže “banoviće” gde za tonu treba izdvojiti 12.500 dinara, koliko je koštao i prethodne dve, tri godine. Pet stotina dinara skuplja je ‘’sušena kolubara’’, a hiljadu više treba dati za “đurđevik”, košta 13.500, za “stanare” u komadu potrebno je platiti 8.800, a za kocku 8.400 dinara dok “sirova kolubara” košta 7.400 dinara. Lozničani uglavnom pazare od tri do pet tona uglja, što je dovoljno za prosečno domaćinstvo ukoliko kupuje visokokalorični ugalj, kao što su ‘’banović’’ i ‘’đurđevik’’ dok sa jeftinijim ugljem treba potrebno kombinovati i koji kubik ogrevnog drveta.

foto: T.Ilić

Traženo je i drvo gde za kubik treba izdvojiti oko 45 evra dok je kod lozničkog Šumskog gazdinstva ‘’Boranja“, cena kubnog metra na šumsko-kamionskom putu 3.100. dinara, a na kupcu je da sam obezbedi utovar i prevoz.

One kojima će iz šporeta i peći pucketati vatrica, a koriste drvo čeka i njegovo cepanje, odnosno ubacivanja u šupe i podrume, pa bi trebalo da nabave ogrev dok je još lepo vreme. Poslednjih godina sve je traženiji pelet, čija cena je trenutno niža nego prethodne godine i to za hiljadu i više dinara, a tona košta 20.000 dinara.

foto: T.Ilić

Lozničani koji se greju na daljinsko grejanje, osim što treba da redovno plaćaju račune, nemaju posebnih priprema uoči zime. Loznička ”Toplana” poslednjih sedаm zaredom greje po staroj ceni koja važi od decembra 2012. godine, a iz preduzeća kažu da su spremni da i tokom predstojeće zime redovno isporučuju toplotnu energiju.

(Kurir.rs / T.Ilić / Foto:T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja