JUBILEJ: Obeleženo 80 godina Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad
Foto: Promo

JUBILEJ: Obeleženo 80 godina Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad

Srbija -

Jubilej Instituta za ratarastvo i povrtarstvo je za ponos i poštovanje, pre svega zbog svih onih koji su ovaj institut stvarali i razvijali, i koji to čine i danas, kao i zbog rezultata koje je on ostvario tokom osam decenija svog neprekidnog trajanja - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je na svečanosti održanoj u Srpskom narodnom pozorištu povodom obeležavanja 80 godina postojanja i rada tog instituta, dodao da je posebnu ulogu u razvoju te ustanove imala neposredna veza sa poljoprivrednim proizvođačima, koji sorte i hibride selektirane u njoj gaje na svojim njivama.

-Njihova polja su i provera i potvrda onog što vi stvarate na Institutu. To je obrazac saradnje nauke i privrede kakav želimo i u svim drugim oblastima i koji ćemo podržati svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“, istakao je predsednik Mirović.

foto: Promo

Bez takve saradnje, interakcije naučnih dostignuća i njihove praktične primene, teško može da se ostvari nivo razvoja naše zemlje kojem težimo i za koji imamo kapacitete, a u čemu upravo poljoprivreda ima posebno mesto, ocenio je predsednik Mirović.

- Novi Sad ima čime da se ponosi, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je najbolji primer povezivanja nauke, tehnologije i poljoprivrede, i zato je Vlada Srbije ovaj institut proglasila institucijom od nacionalnog značaja - istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je ovom prilikom da je Institut lider i simbol ne samo Novog Sada već i cele zemlje, i jedna od najvažnijih karika u agraru, koji je, kako je rekao naša velika šansa za budućnost.

U proteklih 80 godina Institut je od skromne istraživačke stanice izrastao u moćnog giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke i svojim radom omogućio prehrambenu sigurnost građana, izjavila je direktorka Instituta Svetlana Balešević Tubić.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track