GRAĐANI OSTAJU BEZ KUĆA, STANOVA I NOVCA ZBOG POZAJMICA: Ugovor sa đavolom, dužnici se sve češće ubijaju zbog zelenaša!
Foto: Shutterstock

ILEGALNI BIZNIS

GRAĐANI OSTAJU BEZ KUĆA, STANOVA I NOVCA ZBOG POZAJMICA: Ugovor sa đavolom, dužnici se sve češće ubijaju zbog zelenaša!

Specijal -

Pozajmice daleko od bankarskih šaltera, dostupne čak i onima koji nisu kreditno sposobni, nisu u radnom odnosu niti imaju redovna primanja od kojih bi dug vraćali, ili su čak već u velikim dugovima - to je ono što zelenaši nude.

Javna je tajna da je ovakav vid poslovanja, iako nezakonit, gotovo oduvek pod plaštom ugovora postojao u našoj zemlji. Međutim, ono na šta se građani ne upozoravaju kada, kako i stručnjaci kažu, „potpisuju ugovor sa đavolom“, jeste da su ove pozajmice ravne pravom ropstvu i da neretko podrazumevaju ozbiljne probleme.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Sume se uvećavaju

- Kamata otprilike iznosi od tri do 10 odsto, nekada i više, ali po tom principu što pozajmljena suma prvi mesec bude uvećana za procenat kamate. Drugi mesec ta ista kamata ide na tu uvećanu sumu, i tako redom. Vrlo često onaj koji je pozajmio novac od zelenaša izgubi iz vida računicu. U svakom slučaju, suma koju je neko pozajmio od zelenaša višestruko biva uvećana na kraju jedne godine - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović i objašnjava da zelenaši najčešće vode nezakonit posao pod plaštom registrovanih agencija za neku drugu delatnost, a funkcionišu po principu da na pozajmice koje daju obračunavaju kamatu na kamatu.

- Neretko u zalog uzimaju imovinu. Nije mali broj onih koji su zbog pozajmice od nekoliko hiljada evra ostali bez krova nad glavom - objašnjava Radovanović i podseća da je bilo još drastičnijih primera - prebijanja, samoubistava i ubistava.

- Međutim, smrt nesrećnog čoveka koji nije mogao da vrati novac i koji je mislio da se tako rešava muka, najčešće samoubistvom, ne rešava problem sa zelenašima, jer se dug prenosi na njegovu porodicu. Najbolje je da svako ko se odluči na ovakav korak dobro razmisli da li će novac pozajmiti na ovakav način - upozorava poznati kriminolog.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

I poznati beogradski advokat Nebojša Milosavljević slaže se da zelenašenje najčešće ide uz druga krivična dela, ali ističe da je ono, samo za sebe, teško dokazivo.

Ozbiljan tim

- Obično pored zelenašenja ide i iznuda ili ucena. Teško se dokazuje baš zbog toga što iza zelenaša stoji ozbiljan tim, advokati koji im prave ugovore i trude se da ih maksimalno obezbede ukoliko dođu u situaciju da se brane pred zakonom. Međutim, oni koji se nađu na udaru zakona najčešće odgovaraju za više krivičnih dela, a kazne se kreću u rasponu od tri do 10 godina zatvora, u zavisnosti od visine iznosa novca i načina izvršenja krivičnog dela - objašnjava Milosavljević i dodaje:

foto: Zorana Jevtić

- Jednostavno, čovek koji jednom uđe u njihov krug teško iz njega može da izađe. Među onima koje su zelenaši upropastili su i mnogi vlasnici nekada uspešnih privatnih firmi. Na žalost, neki od njih mislili su da jedini izlaz pronalaze tako što podižu ruku na sebe - zaključuje Nebojša Milosavljević.

Kako su dobili ime NAKUPCI ZELENOG ŽITA

Zelenaši su navodno ime dobili po osobama koje su od seljaka kupovale žito u „zelenom stanju“, odnosno u fazi kada ono još nije zrelo. Prvi zelenaši su bili svesni teškog položaja seljaka i toga da su im potrebne pare za porez, pa su obarali cene. Ugovor koji su tada sklapali nazivao se zelenaški i mogao je pod nekim okolnostima da se smatra ništavnim. Jedini rizik koji je zelenaš imao prilikom kupovine žita u ovoj fazi je da li će godina biti dovoljno rodna i kakva će biti cena zrelog žita na tržištu.

Vođa kavačkog klana SUDI MU SE ZA ZELENAŠENJE

foto: Privatna Arhiva

Slobodan Kašćelan, koji inače slovi za vođu kriminalnog kavačkog klana, optužen je za zelenaštvo, a prema optužnici, ovaj Kotoranin je dao 50.000 evra na kamatu Milanu Dragoviću, a iznos kamate bio je 10 odsto.

- Ovo je jedan od retkih iz kriminalnog miljea, naročito tako visokopozicioniran pripadnik jednog od najjačih kriminalnih klanova danas, koji je osumnjičen za zelenašenje. Upravo to, dokaz je da novac koji se daje na kamatu najčešće potiče iz krivičnih dela - kaže sagovornik Kurira.

Kašćelan se, podsetimo, brani sa slobode, pošto mu je prošle godine Viši sud u Podgorici prihvatio jemstvo od pola miliona eura koje je ponudio. Uhapšen u Češkoj u decembru 2018. godine po poternici Crne Gore, koja ga, osim za zelenašenje, sumnjiči za krivična dela ubistvo u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije. U februaru prošle godine je izručen Crnoj Gori.

Reč zakona ZATVOR ZA KAMATAŠE

Članom 217 Krivičnog zakona Srbije propisano je posebno krivično delo - zelenaštvo.

- Zatvorom do tri godine i novčanom kaznom, a u pojedinim slučajevima i strožom kaznom, kazniće se osoba koja za davanje novca ili drugih potrošnih stvari na zajam nekom licu primi ili ugovori za sebe ili drugog nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog - navodi se u zakonu. Zakon predviđa, u zavisnosti od toga kolika je novčana korist ostvarena zelenašenjem, kazne do osam godina zatvora. Međutim, pravnici upozoravaju da se, statistički gledano, ova krivična dela retko prijavljuju.

Organizovani kriminal OTIMAJU I BATINAJU ZA NOVAC

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da se zelenašenjem bave i pojedinci koji su došli do novca, ali da ono najčešće spada u granu organizovanog kriminala.

- Zelenaši često u svojim redovima imaju i uterivače dugova koji su, poput svojih gazda, uglavnom kriminalci. Po pravilu su nemilosrdni kada treba da naplate dug, pa tako imamo primere da kidnapuju dužnike ili članove njihove porodice, prebijaju, prete, napadaju porodicu, ucenjuju. Zelenašenje je grana organizovanog kriminala koji je jedan delić finansijskog organizovanog kriminala - objašnjava Radovanović.

Ilegalan posao KRIVOTVORENI UGOVORI

Advokat Nebojša Milosavljević objašnjava da se zelenaški ugovori koje stranke potpisuju najčešće odnose na to da se kao zalog daju kuće, stanovi, zemljište ili automobili, i na njih se stavljaju „hipoteke“.

- Zelenaši se ovakvim ugovorima obezbeđuju da mogu da povrate svoj novac. Obično se dešava da se taj ugovor aktivira na dan kada istekne rok plaćanja. Reč je uglavnom o krivotvorenim ugovorima koji su maksimalno obezbeđeni - objašnjava Milosavljević.

On dodaje da postoje čitave agencije koje se bave tim poslom, iako je ilegalan.

- To su firme koje imaju neverovatno razrađen sistem. Teško im se suprotstaviti, naročito jer često imaju dobre veze u policiji i pravosuđu - objašnjava advokat i dodaje da se ovakve pozajmice najčešće daju na kratak vremenski period, od po nekoliko meseci.

- Ono što je mnoge biznismene koštalo mnogo, nekada i života, jeste to što je uglavnom reč o pozajmicama velikih svota - kaže naš sagovornik i dodaje da se veliki broj samoubistava u Srbiji dogodi upravo zbog zelenaša.

OSOBA UGOVARA SA ZELENAŠIMA IZNOS POZAJMICE I KAMATU

POTPISUJE UGOVOR U KOM NAJČEŠĆE KAO ZALOG NUDI STAN, KUĆU ILI AUTOMOBIL

KAMATA SE OBRAČUNAVA SVAKOG

MESECA NA IZNOS KOJI SE UVEĆAVA ZA KAMATU IZ PRETHODNOG MESECA

UKOLIKO DUŽNIK KASNI SA ISPLATAMA, POSTAJE ŽRTVA PRETNJI, UCENA, PREBIJANJA

Začarani krug KAMATA NA KAMATU

Na zajam od 1.000 evra kamata je 100 evra

Ukoliko se na vreme ne plati 1.100 evra, glavnica

raste na tu cifru, plus standardna kamata, koja je sada 110 evra

Dug postaje 1.210 evra i tako progresivno raste svakog meseca

U trećem mesecu glavnica je 1.331 evro + kamata od 133 evra

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track