POKS TRAŽI UKIDANJE PLAĆANJA VODNOG DOPRINOSA ZA RIBNJAKE! Mihajlović: Uvozom rečne ribe Srbija gubi milione evra
Foto: Info služba POKS

POKS TRAŽI UKIDANJE PLAĆANJA VODNOG DOPRINOSA ZA RIBNJAKE! Mihajlović: Uvozom rečne ribe Srbija gubi milione evra

Politika -

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) traži od Vlade Srbije da ukine plaćanje vodnog doprinosa za ribnjake kako bi se gajenje rečnih riba u našoj zemlji sačuvalo od nestanka.

"Srbija je za kratko vreme od ozbiljnog proizvođača postala uvoznik rečne ribe, a samo za prvih deset meseci prošle godine uvezeno je više od 241 tone rečne ribe što je povećanje od 150 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukoliko se ovaj trend nastavi uskoro će ova privredna grana biti na rubu nestanka i zbog toga je neophodno da se donesu mere za njeno očuvanje" - izjavio je potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik POKS, Vojislav Mihailović.

"U 2021. godini na čak pet hiljada hektara gotovih ribnjaka nije zasnovana proizvodnja, što je direktni gubitak za našu zemlju od 700 hiljada evra. Tražimo od Vlade Srbije i resornog ministarstva da ukinu plaćanje vodnog doprinosa za gajenje riba, kako bi se vlasnici ribnjaka podstakli da povećaju proizvodnju.

Time bi se zaustavilo odumiranje ove privredne grane, a građanima omogućilo da kupuju domaću ribu, a ne uvoznu iz Hrvatske, Mađarske i Bugarske" – dodao je Mihailović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track