UŽIVO VUČIĆ U MINHENU Razgovarao s Rikerom, Hanom, investitorima! Šta me briga za Haradinaja, imate li još neko pitanje!
Foto: TV Pink Printscreen

56. minhenska bezbednosna konferencija

UŽIVO VUČIĆ U MINHENU Razgovarao s Rikerom, Hanom, investitorima! Šta me briga za Haradinaja, imate li još neko pitanje!

Politika -

Evo šta je na Tviteru napisao američki ambasador Godfri...

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na 56. minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC 2020), a ima i niz bilateralnih sastanaka sa svetskim zvaničnicima.

foto: TV Pink Printscreen

Vučić se nešto posle 12 časova uživo uključio u TV program u kojem je rekao da se sastao sa visokorangiranim investitorima, da o detaljima ne može da govori, ali da su zadovoljni napretkom Srbije, kreditnim rejtingom, JP Morgan će nas staviti da svoju listu...

"Veliko interesovanje stranih medija za srpske stavove."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Povodom potpisivanja Pisma namere, Vučić je rekao da je to velika stvar za naš narod na Kosmetu, a na pitanje kako komentariše reči Ramuša Haradinaja da će se razići sa Kurtijem ako ukine takse na srpsku robu, Vučić je rekao: Šta me briga, imate li još neko pitanje!

"Sedam godina slušam tu Tačijevu izjavu"

Vučić je poručio danas da postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine ne zavisi od političkih želja, već od političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu. Vučić je to rekao komentarišući izjavu Hašima Tačija da očekuje potpisivanje konačnog dogovora do kraja godine. "Sedam godina slušam tu izjavu... To ne zavisi od političkih želja, već političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu", rekao je Vučić novinarima u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Predsednik se i našalio da su novinari "nefer" jer su svi uzeli neke marame i kišobrane a "ja ovde moram da stojim i glumim da mi nije ništa". U trenutku dok je davao izjavu na ulici u Minhenu, počela je da pada kiša.

foto: TV Pink Printscreen

Vučić je izjavio danas u Minhenu da Beograd sa Prištinom neće razgovarati o statusu sve dok ne budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije.

"Mi možemo da razgovaramo o stvarima koje su pitanje ekonomskog napretka, nemamo problem sa tim, ali nećemo da razgovaramo o statusu dok se takse ne ukinu. To stoji i čekamo da takse budu ukinute", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara Al Dzazire u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Vučić je rekao da mu je smešno da uopšte priča o taksama u 21. veku, jer mora da postoji slobodna trgovina, navodeći da očekuje da problem bude rešen.

Među Vučićevim sagovornicima jutros je bio vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker, kao i pojedini istaknuti američki senatori.

Vučić je u međuvremenu pozvao strane investitore da ulažu u Srbiju...

...a potom je razgovarao i sa , između ostalog, sa šefom radne grupe za Zapadni Balkan u nemačkom Bundestagu Davidom Vadefulom, ali i savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Janom Hekerom.

Vučić se sastao s Johanesom Hanom, evropskim komesarom za budžet i administraciju.

Vučić je razgovarao danas i Džeredom Koenom, izvršnim direktorom Jigsaw. Predsednik Vučić razgovarao je sa Koenom u okviru Minhenske bezbednosne konferencije. U pitanju je kompanija "Google Jigsaw". Vučić je još kao premijer Srbije, 2015. godine, razgovarao sa Koenom o mogućoj implementacija nekog od "Googl ideas programa", a naročito programa za otkrivanje i suzbijanje terorizma. Jigsaw.google.com, ranije poznat kao Gugl ideje, posluje kao podružnica kompanije Alfabet.

Godfri odmah tvitovao

Ovo su tako uzbudljiva vremena! Iskreno verujem da smo danas na pragu postizanja istinskog sporazuma, napisao je američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

Vučića očekuju, zatim, razgovori sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, kao i predstavnicima više evropskih zemalja.

Izvršni direktor Atlantskog saveta, Dejmon Vilson, i Ričard Mur, politički direktor u Forin ofisu takođe su na spisku Vučićevih sagovornika, odnosno bilateralnih susreta u bavarskoj prestonici.

Predsednik Srbije učestvovaće i na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana", kao i na panelu sa investitorima.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas u Minhenu čeka, po sopstvenom priznanju, jedan od najnapornijih radnih dana, pošto će punih 16 sati, skoro do ponoći, imati važne sastanke u okviru Bezbednosne konferencije, ali je smisao svih tih sastanaka, pored ostalog, što vode percepciji Srbije kao zemlje povoljnog poslovnog ambijenta i atraktivne destinacije za investitore.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track