PRED SKUPŠTINOM PREDLOG BUDŽETA ZA 2019. GODINU: Sednica počela poslaničkim pitanjima, opozicija ogorčena zbog napada na Borka Stefanovića
Foto: Marina Lopičić

još oko 60 tačaka na dnevnom redu

PRED SKUPŠTINOM PREDLOG BUDŽETA ZA 2019. GODINU: Sednica počela poslaničkim pitanjima, opozicija ogorčena zbog napada na Borka Stefanovića

Politika -

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas je postavljanjem poslaničkih pitanja počela sednica na čijem dnevnom redu je predlog budžeta za 2019. i još oko 60 tačaka.

foto: Printscreen

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je ministra unutrašnjih poslova, ministarku pravde i predsednika Srbije dokle se stiglo sa istragama koje su u vezi sa napadima na opozicionih poslanike.

foto: Printscreen

Aleksić je napadače na Stefanovića doveo u vezu sa SNS, a traži i informacije o ranijim slučajevima, prethodnih godina, u Vrbasu, Mionici, Bujanovcu i Vranju. On je čitao izjave onih koji su bili napadnuti i tvrdi da su prethodno "medijski satanizovani".

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da treba reći ko je nalogodavac napada na Borka Stefanovića.

foto: Printscreen

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je predsednicu Skupštine Srbije tražio je posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o napadu na Strefanovića, kao i još dvojicu članova Levice Srbije, kao i, kaže Obradović, policajca koji je obezbeđivao skup.

foto: Dragana Udovičić

Prešlo se na utvrđivanje dnevnog reda, što bi moglo da potraje i ceo dan, s obzirom da je stiglo 270 predloga za dopunu. Predloženim budžetom predviđeni su ukupni prihodi i primanja za narednu godinu u iznosu od 1.246,2 milijarde dinara, dok planirani rashodi i izdaci iznose 1.269 milijardi dinara. U budžetu je za kapitalne investicije u 2019. opredeljeno ukupno 220 milijardi dinara, a plate u javnom sektoru biće uvećane od sedam do 12 odsto od 1. januara.

foto: Marina Lopičić

Na dnevnom redu su i izmene zakona kojima se predlaže povećanje takse za pretplatu RTS i RTV sa 150 na 220 dinara. Poslanici će razmatrati i nastavak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i u narednoj godini, a među predloženim zakonima su i oni koji će po rečima ministra finansija Siniše Malog smanjiti namete preduzetnicima i ojačati konkurentnost privrede.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track