DODIK SA VUČIĆEM: Republika Srpska će slediti politiku Srbije po pitanju KiM, a BiH neće priznati nezavisnost!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

sastanak dva predsednika

DODIK SA VUČIĆEM: Republika Srpska će slediti politiku Srbije po pitanju KiM, a BiH neće priznati nezavisnost!

Politika -

Republika Srpska će po pitanju Kosova i Metohije isključivo slediti politiku Beograda i Srbije, učiniće ono šta ta politika odluči i taj stav nećemo promeniti, izjavio je danas u Beogradu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da Republika Srpska zbog toga trpi velike pritiske.

"Imamo pritiske po tom pitanju da menjamo politiku prema Kosovu. To je za nas suštinsko pitanje i mi to nećemo učiniti", rekao je Dodik.

Republika Srpska, rekao je, prati politiku Srbije i nismo spremni da damo saglasnost da BiH podrži jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

"To se neće deseiti i nadamo se da će ti stavovi biti poštovani", kazao je Dodik i dodao da će RS po pitanju Kosova i Metohije pratiti isključivo politiku Beograda i Srbije.

"Učinićemo ono što ta politika odluči i mi taj stav nećemo promeniti", naveo je Dodik.

Dodik kaže da je Vučiću preneo kakav je opšti interes građana i institucija Srpske vezano za razgovore koje Beograd vodi sa Prištinom, poručujući da Srpsku, bez obzira na nke pokusaje, neće ućutkakti da govori o tome.

To pitanje, kaže, Srpska doživljava ne samo emotivno nego ima i pravo da kaže svoj stav, te podsetio na odluku donetu po proglašenju neavaiosnoti Kosova da bi se eventualni put i priznaje Kosova u UN podrazumevalo bi aktiviranje procesa nezavisnosti Srpske.

Istakao je da se Srpska pridržava tih odluka bez obzira što, dodaje, neki ppokušavaju da je ućutkaju.

"Danas je jasno da bez stava Srbije ne može to pitanje (KiM) biti rešeno bez obzira na težinu tenutka sa stanovinšta mešanja međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

Na pitanje Tanjuga kako iz perspektive jednog entiteta u BiH vidi nedavne događaje u Kosovskoj Mitrovici i Prištini i odnos međunarodne zajednice, Dodik je rekao da međunarodna zajednica ima različite kriterijuma i dupulu politiku.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dugo je, kazao je, u politici i imao je priliku da sluša strance koji na jednom mestu govore jedno, a na drugom drugo.

Za nedavno hapšenje šefa vladine kancelarije za KiM, Marka Djurića, je rekao da je to bila brutalna akcija "kriminalaca i terorista", nakon koje je međunarodna zajednica ućutala.

"Ništa nije rekla na tu temu. Evropska unija izašla je sa zahtevom za smirivanjem tenzija i neupotrebu sile, a sila je već bila upotrebljena. Zato mi ne verujemo iskreni stav međunarodne zajednice", rekao je Dodik poredeći ponašanje predstavnika međunarodne zajednice kada je reč o KiM i kada je reč o BiH.

Prema njegovim rečima, pozicija međunarodne zajednice je jasna.

"Mi smo im zahvalni za sve projekte. Mi želimo da razgovaramo sa svima, ali nismo spremni da dozvolimo da nas vode i da nam naređuju kako da se ponašamo", kazao je. Zato, kazao je, razume situaciju na KiM.

"Potpuno sam uveren da suštinsku vlast na Kosovu ima međunarodni faktor, a izvršioci su navode kosovske institucije", zaključio je predsednik Republike Srpske.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Tanjug/Dragan Kujundžić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA POČINJE SA FORMIRANJEM ZSO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track