SRPSKA LISTA PRELOMILA: Srbi ruše Haradinaja! Sami formiraju ZSO
Foto: Marina Lopičić

Odgovorila Prištini na napad

SRPSKA LISTA PRELOMILA: Srbi ruše Haradinaja! Sami formiraju ZSO

Politika -

Na petogodišnjicu Briselskog sporazuma, 20. aprila, deset opština s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji pravi Zajednicu srpskih opština, rekao Goran Rakić

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, a deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji 20. aprila formiraće Zajednicu srpskih opština!

Ovo je jednoglasna odluka koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao na konsultacijama s predstavnicima Srba s KiM i jasan odgovor na brutalan upad kosovskih specijalaca u ponedeljak na skup u Kosovskoj Mitrovici i nasilno hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Ovim potezom je ugrožen opstanak vlade Ramuša Haradinaja, koji je izabran za premijera upravo zahvaljujući glasovima poslanika Srpske liste.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić objasnio je da predstavnici te liste izlaze iz vlade privremenih institucija i da ona neće imati podršku njenih poslanika.

- Znamo da će se oni ujediniti, jer kad su u pitanju njihovi viši interesi, a naročito kad su upereni protiv Srba, oni se vrlo lako ujedine, ali ujedinićemo se i mi i neće nas uplašiti - poručio je Rakić.

Sednica srpskih opština

On je već za danas najavio sednicu svih deset srpskih opština, koja će biti održana u Kosovskoj Mitrovici i na kojoj će biti predloženo da se 20. aprila, na petogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, formira ZSO.

- Posle jučerašnjeg ne brutalnog, već terorističkog napada na goloruki srpski narod u Kosovskoj Mitrovici, mi kao legitimni predstavnici srpskog naroda na KiM ne možemo biti nemi i nećemo više biti ikebana - naglasio je Rakić.

On je objasnio da se predsednik Vučić saglasio s njihovim stavovima i ponovio im da Srbija neće dozvoliti neki novi „Bljesak“ ili „Oluju“.

- Poručujem svim Srbima, braćo i sestre sa KiM, imamo podršku Vlade Srbije i niko neće moći više nasilno da uđe na sever. Imamo poruku i za one koji žive južno od Ibra: neće više biti podele na sever i jug, kao što to nije bilo u poslednje vreme - poručio je Rakić i pozvao Srbe da ne učestvuju u formiranju kosovske vojske.

Čaša se prelila

- Molim vas, nemojte ići u tu vojsku, jer ćemo sutra doći u situaciju da udari brat na brata, a to nam najmanje treba - upozorio je Rakić.

Potpredsednik i ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je da su odluku o izlasku iz institucija u Prištini Srbi doneli ne samo zbog najnovijeg terora Albanaca.

- Čaša se već bila prelila. Ta odluka znači da poslanici Srpske liste neće više podržavati u kosovskoj skupštini odluke vlade u Prištini. Šta će dalje biti? Video sam neku inicijativu o vladi nacionalnog jedinstva. Neka se oni ujedinjuju. Mi želimo na demokratski način da se borimo za ono što nam pripada, a to je pre svega sloboda - rekao je Jevtić.

foto: Dado Đilas

Dačić sa ambasadorima

SRBIJA NIJE ISPROVOCIRALA TEROR

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je posle sastanka sa ambasadorima i predstavnicima međunarodnih organizacija da „Srbija nije nijednim gestom isprovocirala ovakav teror prema srpskim zvaničnicima“. Kako je rekao, ambasadori su upoznati sa svim događajima i dostavljena im je kompletna dokumentacija.

- Srbija je poštovala sve procedure za odlazak zvaničnika na KiM i u Mitrovicu - naglasio je Dačić posle sastanaka.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja