VUČIĆ I MERKELOVA O SARADNJI SA KINOM: Svaki ugovor ide na odobrenje EU
Foto: Predsedništvo Srbije

Prioritet zajednička politika

VUČIĆ I MERKELOVA O SARADNJI SA KINOM: Svaki ugovor ide na odobrenje EU

Politika -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je ta zemlja otvorena prema trgovinskim partnerima, uključujući i Kinu, i da je bitno da zemlje EU imaju zajedničku politiku prema Kini "inače bismo imali podele unutar Unije", dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da Srbija ima dobre odnose sa Kinom, ali da svaki ugovor koji postignemo ide na odobrenje u EU, iako smo zemlja kandidat.

foto: Predsedništvo Srbije

Merkel i Vučić su na zajedničkoj konferenciji za novinare odgovarali na pitanja u vezi ekonomske saradnje Srbije sa Kinom ali i zemalja članica EU i Nemačke, a nemačka kancelarka je rekla da je uvek važno da zemlje članice zastupaju zajedničku politiku i u slučaju saradnje sa Kinom. Ona je u vezi sa projektom pruge Beograd - Budimpešta nastalog u vezi sa inicijativom 16 plus 1 podvukla da je za nju uvek važno da države članice EU koje su u toj inicijativi "zastupaju zajedničku politiku prema Kini sa nama - inače bismo imali podele unutar EU".

ZAJEDNIČKI PRED NOVINARIMA U BERLINU Vučić sa Merkelovom o odnosu Beograda i Prištine: Važnije je ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka!

Međutim, dodala je, u suštini davanje doprinosa infrastrukturnim projektima sa trećim zemljama nije zabranjeno, a Evropska komisija razmatra da li je to u skladu sa pravnim propisima "Nije to srpska stvar" rekla je Merkel i podvukla da je reč o saradnji Kine sa drugim zemaljama "za koju znamo i o kojima razgovaramo".

foto: Printscreen/RTS

Navela je i da što se tiče kineskog udela u "Dajmleru" Nemački ured za nadzor finansija proverava da li je sve transparentno.

"Mi smo otvoreni prema trgovinskim partnerima i na prvi pogled ne vidimo nikakvo kršenje prava. Radi se o tome da autoindustrija u Nemačkoj mora biti spremna za budućnost i politika želi da stvori okvirne uslove koji su potrebni za to" rekla je Merkel.

PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI NEMAČKOJ NA POZIV KANCELARKE MERKEL: Vučić dočekan na aerodromu u Berlinu uz visoke vojne počasti

Predsednik Vučić je ukazao da Srbija ima dobre odnose sa Kinom, ali da svaki ugovor koji postignemo ide na odobrenje u EU, iako smo samo zemlja kandidat.

foto: Printscreen

"Sve ostalo je Merkel rekla na najbolji način i nemam šta da dodam" zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Predsedništvo Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) JEZIVA NESREĆA NA PRUZI KOD VRANJSKE BANJE: Voz razneo automobil u paramparčad, lokomotiva izletela iz šina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track