BRITANSKI AMBASADOR: Velika Britanija snažno podržava ulazak Srbije u EU
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

podrška

BRITANSKI AMBASADOR: Velika Britanija snažno podržava ulazak Srbije u EU

Politika -

Velika Britanija snažno podržava proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, iako napušta tu zajednicu, jer želi da Srbija i Balkan budu prosperitetan, stabilan, bezbedan i uspešan region, poručio je danas britanski ambasador Denis Kif.

Kif je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije ''Srpsko (jugoslovensko) - britanski odnosi od 19.do 21.veka'' koja se na FPN-u održava danas i sutra, podsetio da je prošle godine obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije i da je u njihovoj dugoj istoriji ''bilo uspona i padova''.

''Bilo je perioda kada smo bili veliki saveznici, ali i kada je bilo velikih neslaganja među nama. Odnosi naše dve zemlje su veoma bitni za budućnost ovog dela sveta, ali i budućnost Velike Britanije u Evropi'', ocenio je britanski ambasador.

Dekan FPN-a Dragan Simić rekao je da je cilj konferencije da se u raznim oblastima produbi saradnja Srbije i Velike Britanije u budućnosti podestivši na periode bliske saradnje dveju zemalja tokom Prvog i Drugog svetskog rata, ali i na to da su u Srbiji mnogi Britaniji zamerali stav prema Srbiji tokom 90-ih i posle 2000.godine.

''Danas smo ovde da nastavimo razgovore o našoj budućoj saradnji težeći ka jačim ekonomskim, kulturnim i strukturnim vezama između naše dve zemlje. Činilo se da ćemo uskoro ponovo biti članovi ''istog kluba'', ali su Britanci glasali za Bregzit. Ako ikada požele da vrate u EU, Srbija će im sigurno uzvratiti istom podrškom koju oni nama danas pružaju'', naveo je Simić.

Međunarodnu konferenciju na FPN organizovao je Centar za britanske studije uz podršku britanske ambasade u Srbiji, a tokom dva dana održava se nekoliko panel diskusija o razvoju srpsko-britanskih odnosa, perspektivama razvoja i kulturnoj saradnji. O tim temama diskutovaće više od 25 priznatih stručnjaka za međunarodne odnose, istoriografiju, obrazovanje i kulturu među kojima su predavači sa šest britanskih univerziteta, profesori FPN-a i Filološkog fakulteta u Beogradu i Univerziteta u Crnoj Gori, kao i bivši ambasadori Srbije i Velike Britanije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PLENKOVIĆU, ODAJ POČAST ŽRTVAMA JASENOVCA! Šta je sve Ivica Dačić poručio hrvatskom premijeru usred Njujorka?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track