U OVOM GRADU U SRBIJI KVADRAT KOŠTA VIŠE OD 3.000 €: Rekord oboren, a evo ko najčešće kupuje nekretnine! Sad se više plaća u KEŠU
Foto: Shutterstock

papreno

U OVOM GRADU U SRBIJI KVADRAT KOŠTA VIŠE OD 3.000 €: Rekord oboren, a evo ko najčešće kupuje nekretnine! Sad se više plaća u KEŠU

Društvo -

U godini za nama cene kvadrata su konstantno raste, pa je tako minule godine prodat stan za 1,2 miliona evra u Beogradu na Vračaru, dok je za kuću u glavnom gradu iskeširano više od pet miliona, a za poslovni prostro blizu dva miliona evra.

Međutim, za Beogradom ne zaostaje ni Novi Sad u kome je tokom 2022. godine cena kvadrata dostigla rekord od čak 3.300 evra.

Prosečna cena stana u starogradnji je 1.745, dok je u novogradnji prosek bio 1.592 evra po metru kvadratnom. I ove cene su tražile kvadrat više, jer se po rečima agenata za nekrentine svi stanovi kako u Novom Sadu tako i u Beogradu prodaju još u izgradnji.

I pored rasta cena u svim većim gradovima u Srbiji, izveštaj Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da su kupci u trećem tromesečju ove godine za kupovinu nepokretnosti iskeširali 1,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u odnosu na isti period minule godine.

Manje se plaća kreditom, a više u kešu. Kupci su, kažu agenti za prodaju nekrenitna, IT stručnjaci i povratnici iz inostranstva.

Ni cene vikendica i parcela kako poljoprivrednog tako i građevinskog zemljišta nisu mirovale. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u trećem kvartalu ove godine prometovano je u Kaću po ceni od 1.531.947 evra za 125,56 hektara, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je u opštini Šabac po ceni od 25 evra za metar kvadratni za parcelu površine 56 ara.

U Vojvodini su najskuplje parcele u Južnobačkom okrugu gde hektar dostiže cenu od 27.500 evra, dok je najjeftiniji u Srednjebanatskom gde hektar ne prelazi 14.800 evra. Minimalne cene zemlje u ovom delu Vojvodine ne prelaze 1.800 evra po hektaru.

Kurir.rs/ Dnevnik

Bonus video:

04:15

OPREZ! KUPCI STANOVA SVE VIŠE ŽRTVE PREVARA! Advokat: Najveći rizik nose stanovi u izgradnji, A ZAŠTITA JE MOGUĆA NA OVAJ NAČIN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track