DA LI JE OVA DRŽAVA ZAPADA PRED KOLAPSOM? Deca bez biologije i muzičkog, stručnjaci beže iz nje, ALI ZATO SRBI I DALJE PRISTIŽU
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

DA LI JE OVA DRŽAVA ZAPADA PRED KOLAPSOM? Deca bez biologije i muzičkog, stručnjaci beže iz nje, ALI ZATO SRBI I DALJE PRISTIŽU

Društvo -

Život u Nemačkoj privlači odvažne Srbe koji žele da izgrade inostranu karijeru u svojoj profesiji, ali svako iskustvo je potpuno individualno.

Realna slika životnih tokova i troškova je drugačija od bajkovitih priča koje ljudi uzimaju zdravo za gotovo.

Surova realnost života u Nemačkoj ipak nije za svakoga ko sluša tuđa iskustva.

Selena Močević
foto: Kurir televizija

Prilikom otkrivanja istine o životu u Nemačkoj, gošća "Redakcije" je Selena Močević, novinar, koja je dugi niz godina živela i radila u Nemačkoj.

- Nemačka nije kao što je nekad bila, ili bi to bar rekli stari gastrabajteri. Nemačka je i dalje uređena zemlja sa zdravim socijalnim sistemom, sa nizom beneficija i povlastica. Poslednje 3 godine su ostavile posledice na sve zemlje, pa i na Nemačku. Korona je započela, a današnja dešavala samo produbila tu situaciju - započela je novinarka koja je živela i radila u Nemačkoj.

- Danas je veoma teško da jedna osoba živi sama u Nemačkoj. Troškovi stanova su dosta skupi, svakako da zavisi od grada do grada. Dva najskuplja su Berlin i Minhen, a u Minhen se zbog distance opredeljuju mnogi Srbi. Sa druge strane, ako uzmemo za primer domaćinstvo gde dve osobe rade, onda to može da opstane bez preteranih poteškoća - rekla je Močević.

01:14

DA LI JE OVA DRŽAVA ZAPADA PRED KOLAPSOM? Deca bez biologije i muzičkog, STRUČNJACI BEŽE IZ NJE, A SRBI GLAVOM BEZ OBZIRA PRISTIŽU

Na kraju, ona je spomenula manjak medicinskih radnika i profesora, a oba su pod plaštom inflacije, te da su stručnjaci iz tih oblasti svoju sreću potražili u drugoj državi. Tako su deca u školama ostala bez profesora biologije, muzičkog, itd.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja