SAZNAJEMO: Poreznici zabranili rad 4 autobusa u kojima nisu izdavali e-račune! U borbi protiv sive ekonomije NEMA POVLAŠĆENIH!
Gaga tours, Foto: Ministarstvo Finansija

borba protiv sive ekonomije

SAZNAJEMO: Poreznici zabranili rad 4 autobusa u kojima nisu izdavali e-račune! U borbi protiv sive ekonomije NEMA POVLAŠĆENIH!

Društvo -

Nakon što je Ministarstvo finansija od maja ove godine počelo sa intenzivnom kontrolom primene e-fiskalizacije, poreski inspektori češljali su sve one koji su u obavezi da izdaju fiskalne račune!

Proveravani su bili trgovci po tržnim centrima, veliki trgovnski i proizvođački lanci...

Inspekcija je nastavila vredno da radi, i proveravala sve sfere delatnosti u kojima su potrebne fiskalne kase, a sada su na red došli i autobuski prevoznici.

Tako su u saradnji Poreske uprave sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u periodu od 15. do 21. jula izvršene kontrole evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja kod autobuskih prevoznika, saznaje Kurir u Ministartvu finansija.

- Izvršeno je šest kontrola evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja kod autobuskih prevoznika, od kojih je za četiri autobusa izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti - navode iz Ministarstva.

Panorama turs
Panorama tursfoto: Ministarstvo Finansija

Precizaruju da autobuskim prevoznicama tokom čije kontrole su utvrđene nepravilnosti odnosno nije evidentiran promet preko elektronskog fiskalnog uređaja, je izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15 dana.

Ova zabrana odnosi se na autobuse sledeća četiri poreska obveznika:

Panorama turs
Panorama tursfoto: Ministarstvo Finansija
  1. “I&M BOGDANOVIĆ“ Boljare, Leskovac,
  2. “GAGA TOURS ZLATIBOR“ D.O.O., Voždovac, Beograd,
  3. “PANORAMA TURS 2015“ D.O.O.Кoceljeva, Šabac i
  4. “EUROCOMPASS“ D.O.O.Žitkovac, Aleksinac.

Iz Ministarstva finansija podsećaju da je od 1. maja 2022. godine, u primeni Zakon o fiskalizaciji koji propisuje da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo i primljeni avans za promet dobara i usluga na malo.

Panorama turs
Panorama tursfoto: Ministarstvo Finansija

U cilju provere primene Zakona Poreska uprava je, u periodu od 5. maja do 2. avgusta, sprovela kontrolu kod poreskih obveznika koji imaju obavezu evidentiranja prometa preko elektronskog uređaja i to na području cele Srbije.

Ukupno je, u periodu 5. maja do 2. avgusta 2022. godine, izvršeno 7.487 kontrola, mere privremene zabrane obavljanja delatnosti zbog neizdavanja elektronskog fiskalnog računa izrečene su u 1.128 objekata (25,49%), navede za Kurir.

Podsetimo, tokom prethodnih kontrola poreznici su pronalazili čak i one po tržnim centrima koji su izdavali stare fiskalne račune, pa istima i zatvarali lokale.

Ništa bolje nisu prolazili ni veliki proizvođački lanci, te su tako poreznici razotkrili jedan lanac mesara koji je uzeo 18.000 evra od države, a nije uveo novi sistem fiskalizacije.

Njemu je inspekcija zatvorila dva prodajna mesta, u Kragujevcu i Nišu, ali nije imala pristup u ostalih 88 objekata jer ih je zaključao čim je čuo za kontrolu...

Kurir.rs

Bonus video:

01:44

STIŽU NOVE FISKALNE KASE: Obućar od 70 godina nije koristio ni internet, a sad mora da poseduje i LAPTOP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track