02:04

ANTONOVIĆ O PRAVIMA GRAĐANA: Evo šta smete da radite ako se nađete oči u oči sa lopovom u svom domu

zakon jasan

KAKO ZAŠTITITI SVOJU PORODICU I SEBE? Evo šta nipošto ne smete da radite ako se nađete OČI U OČI sa lopovom u svom domu

Društvo -

Lopovi se dovijaju na razne načine da bi dospeli do plena. Više ne pomažu ni blindirana vrata, ni rešetke, a ni kamere. Retki su slučajevi da se zateknu u objektu, ali ako se to desi - verovali ili ne - i lopov ima svoja jasna prava.

Kako se zaštititi kad kuća ostaje prazna?

- Najbolje je sve vrednosti i novac držati na sigurnom. Kuća nije sigurno mesto koliko god da ste je obezbedili, stavili blindirana vrata i slično. Banka je specijalizovana ustanova koja služi za ovakve situacije. Ako imate veće vrednosti, banke raspolažu svojim sefovima koje su pod kontrolom. Preporuka svima je da svoje vrednosti čuvaju u banci - naglasio je Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost u jutarnjem programu Kurir televizije.

Antonović je istakao činjenicu da prema zakonu u Srbiji, osoba koja ugrožava bezbednost tuđe imovine, ne sme da bude nasilno sprečena u toj nameri od strane lica od kojeg krade.

Ratomir Antonović
foto: Kurir Televizija

- Moramo da znamo da naš zakonodavac nije blagonaklon po pitanju samoodbrane i nužne odbrane. Postoje strogi kriterijumi za njihovu primenu. Ako ste primenili nasilje da bi zaštitili svoju materijalnu vrednost ili dobro, to se zakonski ne može opravdati. Može se opravdati samo ako je počinilac krivičnog dela direktno ugrozio vaš život ili zdravlje, ali ne i vašu imovinu. Preporuka je da se ne primenjuje nasilje. Treba odmah pozvati policiju - objasnio je Antonović.

Kamere su prema njegovim rečima doprinele bezbednosti i sigurnosti građana i njihovih materijalnih vrednosti.

- Kamere jesu dobre i ja se zalažem za njihovo postavljanje na svim mogućim mestima jer to pomaže policiji u radu i doprinosi bezbednosti i sigurnosti svima nama. Treba postaviti kamere i pokriti sva kritična mesta, ali da bi kameru postavili na stanu morate da obavestite da je objekat pod video nadzorom - naglasio je Antonović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:27

Krađa u bloku 37, lopov baca novčanik bez novca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja