MINISTARKA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Nastavićemo da ulažemo u mlade
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Moja prva plata

MINISTARKA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Nastavićemo da ulažemo u mlade

Društvo -

Mladi su naša budućnost, pokretačka snaga naše zemlje i ulaganje u njih je najbolja investicija za jednu državu, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji povodom evaluacije prvog ciklusa projekta Moja prva plata.

Ministarka je istakla da je upravo zbog toga, Vlada Srbije posebne aktivnosti usmerila ka ovoj populaciji i na predlog Ministarstva, a kroz saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom finansija, Kancelarijom za IT i elektronsku upravu i Privrednom komorom Srbije, u avgustu 2020. godine usvojila Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“.

Prema rečima ministarke Kisić Tepavčević ovaj Program je imao veliki odjek i uspeh kako od strane mladih ljudi, koji su na taj način stekli svoje prvo radno iskustvo i svoju prvu platu, tako i od predstavnika privrede. Kako je navela, ovim programom u toku 2020. godine obuhvaćeno je 8.224 lica, od kojih su nešto manje od 5000 pripadnice ženskog pola.

Darija Kisić Tepavčević
foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Rezultati istraživanja pokazuju da se 90 odsto anketiranih mladih, koji su učestvovali u Programu, izjasnilo da bi program „Moja prva plata“ preporučilo svojim prijateljima, dok je 80 odsto njih zainteresovano da u budućnosti bude zaposleno kod istog poslodavca - navela je ministarka.

Kako je prof. dr Kisić Tepavčević istakla, to su pokazatelji da je ovaj program imao svrhu i da treba da se nastavi. Ministarka je istakla da se u skladu sa politikom Vlade Srbije i dalje nastavlja sa merama i aktivnostima koje imaju za cilj podsticanje zapošljavanja mladih, stvaranje dobrog privrednog ambijenta koji će im omogućiti da u potpunosti ispolje svoje kapacitete, ostvare svoje ambicije i želje i tako doprinesu prosperitetu i napretku Srbije.

Kisić Tepavčević je podsetila i da su mladi, novim strateškim okvirom politike zapošljavanja - Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine takođe izdvojeni kao prioritetna grupa.

Darija Kisić Tepavčević
foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Jedna od mera aktivnosti u okviru aktivne politike zapošljavanja jeste obezbeđivanje jednog dobrog privrednog ambijenta koji će omogućiti mladima da se maksimalno ispune i ostvare dobar kvalitet života u Srbiji“.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež zahvalio je Vladi Srbije na podršci u realizaciji ovog programa, čiji je osnovni cilj da se mladim ljudima, koji nemaju radno iskustvo pruži šansa.

Čadež je istakao da je 10.000 kompanija preko ovog programa raspisalo poziv za mlade ljude, koji su pokazali da, iako nemaju iskustva, zaista mogu brzo da nauče posao i da se na taj način zaposle.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track